Čekajući prvu bebu

Poređenje prethodne 2022.godine  i 2023.god koju već odbrojavamo, donosi sledeće brojke koje su mnogostruki pokazatelji socijalnih i svih ostalih parametara u društvu. U 2023. godini, a do petka 29. decembra,  ukupan  broj novorođene dece je 1068 beba, na teritoriji Kolubarskog okruga, svih opština koje gravitiraju ka, valjevskom porodilištu, Zdravstvenog centra Valjevo. U 2022. rođeno je ukupno 1201. beba. Statistika, dakle beleži za godinu dana, 130  porođaja manje i 135 novorođene dece manje u valjevskom porodilištu. U brojkama po opštinama to je u odnosu na prethodnu 129 porođaja manje sa teritorije opstine Valjevo, dok je blago povećan broj porođaja sa teritorije opštine Mionica, i isto toliko smanjen sa teritorije opštine Osečina.

Porođaji po opštinama Kolubarskog okruga donose sledeće brojke: Valjevo: 2023. bilo 568 porođaja, dok je 2022. god. obavljeno 697. Mionica: u ovoj godini u blagom porastu sa 89 porodilja, dok je 2022. na toj teritoriji 79 žena rodilo bebe. Ub standardno prednjači od svih opština i to je jasan pokazatelj razvoja, u 2023. godini 175 žena su postale majke, a u 2022. god, svet je ugledalo 176 malih Ubljana. Lajkovac ove godine ima 108 novih sugrađana, dok je 2022. završio sa 114 novorođenih. Osečina je već godinama u silaznoj putanji, prošle godine rođeno 61, a ovu 2023. završavaju sa 53 bebe.  Ljig ima 25 novih beba u ovoj godini, a u prethodnoj 26. U valjevskom porodilištu na svet je došlo još 36 beba, čije majke  su se tu zatekle, a pripadaju drugim filijalama van Kolubarskog okruga.

Akušerke opažaju i sveopšti trend da je manji pad u broju rađanja drugog deteta, ali svako četvrto, peto i šesto dete postaju uobičajena pojava i taj broj je u procentima povećan za 65%. Broj prvorotki u Valjevu u  odnosu na 2022 kada ih je bilo 516, manji za 110.

Zapaža se izuzetno nizak procenat porođaja u epiduralnoj anesteziji, na čemu će u buduće ginekološko-akušerski tim raditi nizom promotivnih aktivnosti.Izvestaj o broju porođaja za poslednjih 10 godina ukazuje na  tendenciju pada u broju porođaja od 2016.godine do danas. U 2016. godini kada je u valjevskom porodilištu rođeno 1355 beba, i o koncu 2023. godine kada imamo 1068 novorođenčadi, imamo decenijsku statistiku koja ukazuje da se iz godine u godinu rađa stotinak beba manje godišnje.

Posebno smo ponosni na naš Centar za vantelesnu koji radi više od decenije kao odsek  ginekološko-akušerske službe Zdravstvenog centra Valjevo i pomaže rađanju novih života od 2012. godine kada je počeo sa radom. A evo i lepih ovogodišnjih brojki, u 2023.godini do sada rođeno 46 beba začetih u našem centru, od kojih je u Valjevu 14, a ostale u Šapcu-3, Loznici-6, Kraljevu-1, Kruševcu-1, Kragujevcu-3, Malom Zvorniku-1, Ljuboviji-1, Lazarevcu-2, Beogradu-3, Čačak-3. Takođe, urađeno je : 87 stimulisanih postupaka, 53 kriotransfera, a od 32 trudnoće, ostvarene u ovoj godini, već je  rođeno 3 dečaka i 3 devojčice. Tim Centra za VTO imaće punu podršku menadžmenta ZC Valjevo da nastavi svoj plemenit rad i unapređuje ga u skladu sa savremenim medicinskim dostignućima.

Novogodišnji kolegijum

Praznici su lepa prilika da se rezimira godina za nama. V.d. direktora Zdravstvenog centra Valjevo, dr Vladimir Pantelić, održao je završni novogodišnji kolegijum zajedno za pomoćnike, načelnike i glavne sestre ustanove. On se ovom prilikom zahvalio svima na saradnji uz lepe želje na ličnom i profesionalnom planu, pozivajući sve na saradnju u Novoj 2024. godini.

Događaj koji je svakako prekretnica i obeležio je godinu za nama jeste ukrupnjavanje naše medicinske porodice u Zdravstveni centar Valjevo. Zdravstveni centar Valjevo formiran je 2. juna 2023. godine, spajanjem jedinica  primarne i sekundarne zdravstvene zaštite. Spajanjem svih kapaciteta, Doma zdravlja Valjevo i Opšte bolnice Valjevo, pod isti krov, formiran je Zdravstveni centar sa preko 1600 zaposlenih što nas kotira među najbrojnije ustanove u gradu. U ustanovi trenutno imamo 50 lekara na specijalizaciji, a broj lekara na užoj specijalizaciji je 12. Broj zaposlenih koji su zasnovali radni odnos na neodređeno vreme u periodu: 01. januar-28. decembar 2023 godine je čak 91. Dr Pantelić je naveo da će se zalagati  da ustanova  i u narednom periodu omogući stalno zaposlenje mladom i kvalitetnom obrazovanom kadru. Broj  zaposlenih koji su ostvarili pravo na penziju tokom 2023 je 38, te smo im poželeli da što duže uživaju u zasluženoj penziji. V. d. direktora ZC Valjevo je podsetio na najznačajnije događaje koji su obeležili rad ustanove u 2023. godini.

  • Kao što znate naša Angiosala radi neprekidno u režimu 24 sata svih sedam dana nedeljno i kao takva je prepoznata u stručnim krugovima po svojim rezultatima, ali i od strane resorne ministarke koja je prilikom septembarske posete javno pohvalila rad tima angiosale. Podsetiću Vas da je u Angiosali ove godine urađeno preko 2400 koronarografija, 1000 PCI procedura i ugrađeno oko 130 Zbog ovih rezultata dobili smo sredstva za nabavku nove savremene angiosale. Kako je ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić, najavila u septembru, u Zdravstveni centar Valjevo stigla je nova magnetna rezonanca. Osim magnetne rezonance od države, dobili smo vredan ultrazvučni aparat koji košta oko 100 hiljada evra. Ono što će nam u mnogome unaprediti i olakšati rad jeste nova savremena magnetna rezonanca koja se trenutno instalira i očekujemo uskoro puštanje u rad kao i prve pacijente. Do sada je u ovoj godini urađeno je oko 6500 magnetnih rezonanci. Skener je koristilo blizu deset hiljada pacijenata, a svaki rentgen snimio je preko 20 hiljada pacijenata. Po najavi ministarke prof. dr Grujičić, a zahvaljujući  novoj platformi za zakazivanje termina snimanja magnetnom rezonancom, kojom će biti umrežene sve zdravstvene ustanove u zemlji, uskoro neće više biti lista čekanja. Dobili smo i aparat DEXu koji je veoma značajan za Službu fizijatrije. Dom zdravlja Valjevo je sredstvima oportuniteta dobio novi uređaj za čitanje citoloških pločica što dodatno ubrzava ginekološku dijagnostiku – naveo je dr Vladimir Pantelić.

Posebno smo ponosni na naš Centar za vantelesnu oplodnju koji pomaže rađanju novih života od 2012. godine kada je počeo sa radom. A evo i lepih ovogodišnjih brojki, u 2023.godini do sada rođeno 46 beba začetih u našem centru, od kojih je u Valjevu 14, a ostale u Šapcu-3, Loznici-6, Kraljevu-1, Kruševcu-1, Kragujevcu-3, Malom Zvorniku-1, Ljuboviji-1, Lazarevcu-2,Beogradu-3, Čačak-3. Takođe, urađeno je : 87 stimulisanih postupaka, 53 kriotransfera, a od 32 trudnoće, ostvarene u ovoj godini, već je  rođeno 3 dečaka i 3 devojčice. Tim Centra za VTO imaće punu podršku menadžmenta ZC Valjevo da nastavi svoj plemenit rad i unapređuje ga u skladu sa savremenim medicinskim dostignućima.

Što se tiče ostalih hirurških grupacija i tu imamo značajne i zapažene rezultate: Ortopedija nije prekidala svoj rad, a posebno se osim trauma ističu ugradnje endoproteza kuka i kolena. Hirurgija standardno kvalitetno radi s tim da se mladi lekari šalju na dodatne edukacije, a istaći ću i rad kolege Stojakovića koji je uspešno izveo hiruršku intervenciju laparoskopski na glavi pankreasa.

  • Ono što je izvesno, dugo najavljivano, od sledeće godine nas očekuje najveća kompletna rekonstrukcija do sada, počeće prva faza rekonstrukcije objekata bolnice. Urbanistički projekat kompleksa Opšte bolnice u Valjevu predviđa faznu izgradnju kompleksa, a vrednost posla je procenjena na 12,9 milijardi dinara, pez PDV-a (oko 110,3 mil EUR). Budući kompleks Opšte bolnice Valjevo će posle dogradnje i rekonstrukcije vredne 110 mil EUR činiti ukupno 24 objekta umesto sadašnjih 15, a ukupna površina pod objektima će se sa 14.000 m2 povećati na oko 18.000 m2.Što se tiče dogradnje i rekonstrukcije Bolnice Zdravstvenog centra Valjevo, čeka nas veliki posao i ja Vas sada sve pozivam da zajedno istrajemo jer nam je zdravstvo jedan od stubova društva – zaključio je dr Vladimir Pantelić, dodajući da će lično svima uvek biti na raspolaganju za saradnju i dobre ideje.

Po lepoj tradiciji nakon ovog kolegijuma, direktor je primio i ovogodišnje penzionere i mlade zaposlene.

Usko stručna edukacija za kardiologe

Za tim valjevske angiosale, interventnih kardiologa i specijalista kardiologije, prof. dr Milan Nedeljković održao je usko stručno predavanje sa temom „Primena balona sa lekom kod in stent restenoza“. Prof. Nedeljković je stručni konsultant Zdravstvenog centra Valjevo, više od decenije jer je lično učestvovao u osnivanju valjevske angiosale 2010. godine i obučavanju mladih lekara, na koje je danas ponosan i sa kojima nesebično deli svoja znanja.

  • Mi koristimo ovu proceduru, pogotovu, mi imamo veliki broj pacijenata koji su stavili stentove i tako živeli i dve decenije, ali kada dođu ponovo, mi moramo nešto drugo da pokušamo. Ja nema tu šta da radim sa stentom nego sa balonima da pokušamo. Napredak je balona sa lekom, šokvejva, jer nema tako gabaritnu veličinu i to je nešto što je izmišljeno novo i prednost je što impulsima razbija to aterozno mesto i posle toga ga pripremi za stent. Obložen balon sa supstancom je napredak i jedini mogući način rešavanja nanizanih stentova koji se unutar krvnog suda praktično „zakorove“. Najfiziološkije takvu situaciju možete da rešite balonom koji je obložen lekovitom supstancom – naglasio je prof. dr Milan Nedeljković.

Prof. dr Milan Nedeljković je naveo da lično smatra da je budućnost kardiologije u linearnim stentovima jer ne možete rešiti deblje krvne sudove bez stavljanja stentova, te da je algoritam koji zadovoljava da se najpre uradi MC balon, zatim rotablacija šokvejv, sa postavkom MC balona. Ako imamo problem unutar stenta stavljamo MC balon. Ako imamo jako veliki kalcifikat, uvek moramo da pripremimo pre šokvejva, ali moramo da završimo sa TAVI. Ako rešavamo aortnu stenozu, smatram da je najfiziološkije, a došlo se do pete generacije proteza, smatram da se svaka stenoza, bez obzira na godište starosti, reši sa TAVI zaključio je prof. dr Milan Nedeljković.

Neprocenjiva radost

Danas je ispred Odeljenja pedijatrije Zdravstvenog centra Valjevo, izvedena akcija „Deda mraz sa  krova“, koju i ove godine za najmlađe pacijente sprovodi GSS i valjevski speleolozi. Radost za najmlađe pacijente, koji se leče na Odeljenju pedijatrije i dečije hirurgije, Zdravstvenog centra Valjevo, na neuobičajen način, priredili su i ove godine, članovi Gorske službe spasavanja (GSS) zajedno sa speleološkom grupom Društva istraživača „Vladimir Mandić Manda“ iz Valjeva. Deda Mraz je, umesto „kroz odžak“, do mališana, koji  najradosnije novogodišnje i božićne praznike provode hospitalizovani,  stigao preko krova, te im podelio novogodišnje paketiće koje je darovala valjevska kompanija „Europrom“. V.d. direktora Zdravstvenog centra Valjevo, dr Vladimir Pantelić, lično se zahvalio na ovoj aktivnosti sa željom da preraste u lepu tradiciju.

  • Naša ideja je bila da vratimo osmeh svoj ovoj deci koja se trenutno nalaze na lečenju u našoj bolnici. Uskoro sva ova deca će krasiti domove svojih roditelja. Zahvalio bih se gorskoj službi spašavanja, speleolozima, Europromu na donaciji paketića. Želimo da ovo postane lepa tradicija zajedničke saradnje za lepši dečiji osmeh. Svaka radost nama puno znači, to je ujedno i terapija. Trenutno je na Odeljenju pedijatrije i dečije hirurgije ukupno hospitalizovano 19 dece – rekao je dr Vladimir Pantelić, koji je kao rukovodilac Zdravstvenog centra Valjevo, čestitao svim zaposlenima praznike sa željom pre svega za dobrim zdravljem i svakim uspehom.

Despot Stevanović zajedno sa speleološkom grupom Društva istraživača „Vladimir Mandić Manda“ iz Valjeva, naveo je da  kada su prošle godine videli radost hospitalizovane dece shvatili su da rade pravu stvar i izrazili nadu da će kroz par godina ta deca poželeti da i ona nekoga usreće, ističući odličnu saradnju između institucija.

Gorska služba spasavanja stanica Valjevo, Aleksa Dragojlović, koji je rukovodio akcijom dodele paketića spuštajući se sa krova Službe pedijatrije.

– Mislimo da smo uradili pravu stvar da pokažemo u ovim trenucima neku vrstu empatije i ljubavi svoj ovoj deci koja će provesti praznike u bolnici. Nadamo se da će ovo postati tradicija – naveo je Dragojlović, podsećajući da su oni kao GSS imali u toku godine petnaest intervencija u valjevskom kraju. On je primetio da su od početka Korona vremena, ljudi masovno krenuli u prirodu i nepristupačne terene, a da pre toga nisu imali nikakvu obuku niti trening, pa se i nezgode dešavaju. Zbog toga je sve više poziva upućenih Gorskoj službi, a Dragojlović ističe značaj intersektorske saradnje među institucijama. U Valjevu GSS trenutno broji 25 pripadnika od kojih je 15 uvek spremno da ide na intervencije, a ostali su savetodavna iskusna logistika. Gorska služba spasavanja (GSS) je humanitarna neprofitna organizacija  koja postoji više od sedam decenija. Ljudi koji su okupljeni u GSS su  entuzijasti iz raznih svera života, a bave se i alpinizmom, speleologijom, planinarenjem.

Donacija od srca

Služba pedijatrija Zdravstvenog centra Valjevo dobila je donaciju zahvaljujući velikom srcu donatorke Mirjane Gubler. Gospođa Gubler već decenijama živi u Nemačkoj, ali svoje korene nije zaboravila pa se dosetila da povodom jubileja svog braka učini human gest i donacijom pomogne Službi pedijatrije, valjevske bolnice. Donacija gospođe Mirjane Gubler obuhvata tri inhalatora, zatim četiri klime različitih jačina, a čeka se nabavka adekvatnog spirometra.

Spirometrija kao dijagnostička metoda od izuzetnog je značaja za pulmološku pedijatriju jer daje jasan pokazatelj stanja dečijih pluća. Subspecijalisti dečije pulmologije navode da je visok postotoak dece sa asmatičnim poremećajima pulmološke funkcije, pa će nabavkom adekvatnog spirometra biti znatno olakšana dijagnostika i lečenje osetljive pedijatrijske populacije.

Dopunska imunizacija MMR

U više okruga Republike Srbije u toku je sprovođenje Projekta SZO sa IJZ Srbije „Unapređenje rutinske imunizacije – dopunska imunizacija propuštenih godišta MMR vakcinom“, u vremenskom periodu od oktobra 2023. godine do februara 2024. Projekat se sprovodi u odabranim lokalnim samoupravama gde je obuhvat MMR-a prethodnih godina bio ispod 85%.

IZJZ Srbije je na osnovu postignutih rezultata obuhvata u prethodnoj 2022. godini, za ovu odabrao i dve teritorijalne jedinice Kolubarskog okruga, Mionicu i Valjevo.

Pripremna faza Projekta na području Grada Valjeva, revizija vakcinalne kartoteke i pravljenja spiskova nevakcinisane i nepotpuno vakcinisane dece je već završena. U toku  je imunizacija dece. Roditelji/staratelji se pozivaju telefonom, ali je odziv slab. Jedan od uočenih razloga je da su telefoni koji su dati za kontakt sa zdravstvenom službom nedostupni ili promenjeni, te se pozivanje praktično i ne može realizovati – navode iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti ZZJZ Valjevo i podsećaju  sve još jednom na izvođenje akcije dopunske vakcinarije MMR.

Novi aparati za bolju dijagnostiku i lečenje

Odeljenje za produženo lečenje i negu sa ranom rehabilitacijom prema broju pacijenata koji potraže pomoć fizijatara i fizikalne medicine kao i obim usluga koje im se pruže na nedeljnom nivou, zavredeli su značajno obnavljanje opreme. Zdravstveni centar Valjevo, nabavio je savrmene uređaje za ovo odeljenje, koji će poboljšati dijagnostički i terapijski rad lekara i terapeuta u lečenju pacijenata. Šef Odeljenja za produženo lečenje i negu sa ranom rehabilitacijom, dr Olgica Ranković, fizijatar, subspecijalista reumatologije, navela je da je fokus fizikalne medicine da u što kraćem roku omogući korisnicima  da im se otkloni bol, vrati pokretljivost, omogući oporavak i da se pacijent osposobi za obavljanje svakodnevnih aktivnosti, te stoga ističe zahvalnost i značaj nabavke novih terapijskih uređaja.

  • U toku su pripreme za početak rada DEXA aparata za merenje mineralne koštane gustine na skeletu. Osteodezintometrija je zlatni standard za utvrđivanje dijagnoze osteoporoze. To je neinvazivna metoda kojom mi dobijamo rezultat koji predstavlja dijagnostički kriterijum za postmenopauzalnu osteoporozu. Na osteoporozu treba da mislimo jer je to jedna sistemska bolest i klinički je nema bolest, ali ono što nju čini ozbiljnom jesu prelomi na male traume. Mi ovde pacijente lečimo različitim modalitetima fizičke energije koja se stvara u savremenim aparatima za fizikalnu terapiju i u tom smislu mi možemo da se pohvalimo da smo ovom nabavkom dobili savremeni aparat za lasero terapiju, aparat za magnestnu terapiju, aparat za terapiju ultrazvukom, dva aparata za elektroterapiju. Naravno najkrupniji i za dijagnostiku značajan aparat DEXA koji nije radio dugi niz godina. Kod nas se terapijske procedure zakazuju po stepenu hitnosti jer imamo veliki broj pacijenata koji prevazilazi naše kapacitete. Kroz terapijski deo dnevno prođe 200 pacijenata kojima se pruža fizikalna terapija što čini oko 1000 pruženih usluga u različitim modalitetima za lečanje u okviru fizikalne terapije. Mi imamo tendenciju za neka buduća vremena da se snabdemo sa aparatima koji su u skladu sa savremenim tehnologijama – navela je dr Olgica Ranković i dodala da su veoma široke indikacije za fizikalnu terapiju. Na fizikalnu terapiju pre svega dolaze pacijenti posle svih vrsta povreda, a nakon završenog konzervativnog ili operativnog lečenja od strane ortopeda. Drugu grupu naših pacijenata čine neurološki pacijenti, posebno pacijenti posle cerebrovaskularnog insulta, zatim pacijenti koji imaju neka oštećenja perifernog nervnog stabla, a slede oboleli od Parkinsonove bolesti, Multiple skleroze. Posebnu veliku grupu naših pacijenata čine i pacijenti sa reumatološkim oboljenjima. To su pre svega pacijenti koji boluju od degenerativnog reumatizma, ali je fizikalna terapija obavezna i za sve koji boluju od smirenih formi zapaljenskog reumatizma. Imperativ u fizikalnoj terapiji je da se za što kraće vreme pacijent osposobi.

Ono što je načelnica dr Ranković posebno istakla kao važan segment rada fizikalne medicine jeste rad sa pedijatrijskom populacijom gde obavljaju sistematske preglede, a pacijenti su i tek novorođene bebe sa urođenim defotrmitetima kao što su bebe sa tortikolisom ili varusom, ali i ostalim stanjima koja zahtevaju ozbiljnu medicinsku rehabilitaciju odmah po rođenju. U tom smislu su zaposleni fizijatri i fizioterapeuti u stalnoj edukaciji. Dr Tatjana Radojević je trenutno na subspecijalizaciji iz dečije fizijatrije. Dr Milan Mršić, fizijatar, završio je dodatnu obuku za  EMG test jer se u svakodnevnom kliničkom radu uvidela potreba za ovom vrstom dijagnostike. On ima sertifikat za rad na savremenom EMG aparatu s obzirom na veliku potrebu za ovom dijagnostkom, u budućnosti se očekuje da se još lekara dodatno edukuje.

Savet dr Olgice Ranković u preveniranju ozbiljnih osteoporoznih tegoba bi bio celoživotna prevencija faktora rizika na koje možemo da utičemo, najpre da se vodi računa o ishrani jer koštanu gustinu koju dobijemo u ranoj mladosti kroz život lagano gubimo. Starost je jedan od vodećih rizika za osteoporozu kao i rana menopauza. Osim ishrane, veoma je važna umerena fizička aktivnost, tri puta nedeljno brzo hodanje ili ples preveniraju osteporozu.

ZZJZ Valjevo- Kontrola vazduha

Zavod za javno zdravlje Valjevo je u prethodnom periodu na svom sajtu postavio stranicu – Kontrola vazduha. Na ovoj stranici prikazuje se kvalitet vazduha po osnovu svih dostupnih merenja:

  • Državna mreža mernih stanica prema programu kontrole kvaliteta vazduha;
  • Merenja Agencije za zaštitu životne sredine;
  • Indikativna merenja koncentracija zagađujućih materija – građansko merenje;
  • Aplikacije Xeco i Klimerko mreža senzora.

Zbog velikog broja dana sa prekoračenjem koncetracija zagađujućih materija u našem gradu, a u cilju bolje informisanosti stanovništva, molimo Vas da navedenu stranicu podelite na vašim sajtovima. Cilj nam je da što veći broj stanovnika našeg grada bude upoznat sa stanjem kvaliteta vazduha – trenutnim koncentracijama, prosečnim vrednostima za 24 časa, kao i brojem dana kada su ove vrednosti iznad preporučenih. Na taj način mogle bi se preduprediti neke od negativnih posledica, kao i preduzete određene mere zaštite koje se prvenstveno odnose na vulnerabilne grupe stanovnika – deca svih uzrasta, trudnice, stare osobe, hronični bolesnici.

U nadi da ćemo zajedno doprineti boljem odnosu prema životnoj sredini i zdravlju s poštovanjem ZZJZ Valjevo.

Navedene informacije možete naći na sledećem linku https://www.zzjzvaljevo.org.rs/vazduh.php

Ulepšani bolnički dani

Odsek dečje hirurgije, Službe hirurgije, Zdravstvenog centra Valjevo, zbrinjava, pruža lečenje i negu za pedijatrijsku populaciju Kolubarskog okruga. Zbog zdravstvenih stanja koja zahtevaju nekada i duži boravak i hospitalizaciju, zaposleni medicinski radnici se trude da deci i mladima boravak bude što prijatniji, pa se osim medicinskog dela nege, vodi računa da ambijent bude što prijatniji. Na inicijativu sestra, Odseka dečje hirurgije, Svetlane Bojinović i Tanje Milošević, koje su kontaktirale donatora Željka Plavšića vlasnika preduzeća „Una“ iz Valjeva, za mališane je obezbeđena donacija u vidu kvalitetne moderne posteljine zanimljivog dizajna koja im svakako bolničke dane čini prijatnijim. Osim posteljina, od firme „ PCTEL“ d.o.o. iz Mionice, dobijeno je dečije posuđe.

Ustanova vodi kontinuiranu brigu na poboljšanju opštih uslova rada i boravka u bolnici, koliko to mogućnosti dozvoljavaju i ovom prilikom još jednom izražavamo  zahvalnost  svim ljudima dobre volje koji su do sada prepoznali naše napore i  pomogli u stvaranju boljih uslova za lečenje pacijenata i rad medicinskog osoblja.

Dar za Prijemno-urgentni centar, Zdravstvenog centra Valjevo

Eparhija valjevska, na čelu sa njegovim preosveštenstvom, Episkopom valjevskim, g. Isihijem, darovala je Prijemno-urgentnom centru, valjevske bolnice, dva kreveta za transport pacijenata. Prilikom primopredaje, veliku čast Zdravstvenom centru Valjevo, ukazao je posetom, lično, njegovo preosveštenstvo, Episkop valjevski g. Isihije, koga je rukovostvo najveće zdravstvene ustanove uputilo u rad najfrekventnijeg dela. Prijemno-urgentni centar dnevno zbrinjava od 120 do 150 pacijenata hitnog i teškog zdravstvenog stanja sa teritorije čitavog Kolubarskog okruga.

Načelnica Prijemno-urgentnog centra, dr Zorica Aćimović, specijalista urgentne medicine, se zahvalila na velikodušnosti, ističući koliki je značaj da se pacijenti rano i na vreme jave lekaru, jer od prijemno urgentnog praktično sve počinje i nastavlja se lečenje. Radujući se budućoj rekonstrukciji, dr Aćimović je navela da se i sada vidi pomak u radu jer su uvedena nova pravila i satnice zbrinjavanja prioritetnih stanja kod pacijenata.

V.d. direktora Zdravstvenog centra Valjevo, dr Vladimir Pantelić, sproveo je njegovo preosveštenstvo, Episkopa Isihija, kroz prostorije Prijemno urgnentnog centra pojasnivši sam način funkcionisanja i koliki je značaj ove službe za rad čitave bolnice, poredeći je sa ogledalom čitavog Zdravstvenog centra jer je njčešće prvi susret i utisak pacijenata upravo od Prijemno-urgentnog centra.

– Od izuzetnog nam je značaja opremanje ove službe i dugujemo neizmernu zahvalnost svim ljudima dobre volje koji nam pomažu. Sledeće godine kada krene rekonstrukcija valjevske bolnice, u prvoj fazi biće rehabilitovan i Prijemno-urgentni centar. Ovde se zbrinjavaju najteža hitna stanja u medicini, pa pored znanja lekara, jako je bitan ambijent koji mora biti funkcionalan i opremljen. Od kompanije „Hisense Gorenje“, dobili smo značajnu donaciju ultrazvučnog aparata novije generacije koja pokriva rad lekara i dijagnostiku kod urgentnih stanja – naveo je v.d. direktora ZC Valjevo, dr Vladimir Pantelić.

Dr Pantelić je uputio Episkopa valjevskog g. Isihija u predtojeće značajne donacije koje nas očekuju do kraja godine.

  • Novi magnet očekujemo svakodnevno, radovi na reparaciji prostora za njegov smeštaj i montažu su praktično pri kraju. Taj novi uređaj za magnetnu rezonancu je nove generacije, visoke rezolucije i sa većim fokusom, što je od izuzetnog značaja za dijsgnostiku. Opredeljena su nam sredstva za novu angiosalu. Prva angiosala je stigla 2010. godine i  do sada je spašeno hiljade života od akutnog infarkta miokarda. Druga angiosala nam je stigla 2021. godine. Nova angiosala koju dobijamo imaće rentgen cev čiji je vek rada predviđen na deset godina što je ranije bilo nezamisivo jer se rad ograničavao na dve godine. Uz nabavku opreme novije generacije, trebaće nam još kvalitetnog kadra, pa ćemo se truditi da zadržimo i zaposlimo mlade lekare i medicinske sestre i tehničare u narednom periodu, jer kroz njihov rad i edukaciju možemo pratiti sve savremene tokove u medicini – rekao je dr Pantelić.