Usko stručna edukacija za kardiologe

26. decembar 2023.

Za tim valjevske angiosale, interventnih kardiologa i specijalista kardiologije, prof. dr Milan Nedeljković održao je usko stručno predavanje sa temom „Primena balona sa lekom kod in stent restenoza“. Prof. Nedeljković je stručni konsultant Zdravstvenog centra Valjevo, više od decenije jer je lično učestvovao u osnivanju valjevske angiosale 2010. godine i obučavanju mladih lekara, na koje je danas ponosan i sa kojima nesebično deli svoja znanja.

  • Mi koristimo ovu proceduru, pogotovu, mi imamo veliki broj pacijenata koji su stavili stentove i tako živeli i dve decenije, ali kada dođu ponovo, mi moramo nešto drugo da pokušamo. Ja nema tu šta da radim sa stentom nego sa balonima da pokušamo. Napredak je balona sa lekom, šokvejva, jer nema tako gabaritnu veličinu i to je nešto što je izmišljeno novo i prednost je što impulsima razbija to aterozno mesto i posle toga ga pripremi za stent. Obložen balon sa supstancom je napredak i jedini mogući način rešavanja nanizanih stentova koji se unutar krvnog suda praktično „zakorove“. Najfiziološkije takvu situaciju možete da rešite balonom koji je obložen lekovitom supstancom – naglasio je prof. dr Milan Nedeljković.

Prof. dr Milan Nedeljković je naveo da lično smatra da je budućnost kardiologije u linearnim stentovima jer ne možete rešiti deblje krvne sudove bez stavljanja stentova, te da je algoritam koji zadovoljava da se najpre uradi MC balon, zatim rotablacija šokvejv, sa postavkom MC balona. Ako imamo problem unutar stenta stavljamo MC balon. Ako imamo jako veliki kalcifikat, uvek moramo da pripremimo pre šokvejva, ali moramo da završimo sa TAVI. Ako rešavamo aortnu stenozu, smatram da je najfiziološkije, a došlo se do pete generacije proteza, smatram da se svaka stenoza, bez obzira na godište starosti, reši sa TAVI zaključio je prof. dr Milan Nedeljković.

Foto galerija

1. jul 2024.

Interni oglas za užu specijalizaciju iz sudske psihijatrije

1. jul 2024.

Naredba o zabrani snimanja

ONOKO aplikacija Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije

Preuzmite aplikaciju skeniranjem QR koda.