Poseta predavača iz Saveta Evrope Zdravstvenom centru Valjevo

U Zdravstvenom centru  Valjevo, u bolničkoj banci krvi-kliničkoj transfuziologiji Opšte Bolnice Valjevo, boravili su eminentni predavači iz oblasti Menadžmnta kvaliteta u oblasti krvi i krvnih produkata. Članovi tima su bili Luka Mascaretti iz Trsta, Karen Byrne iz Dablina, i Perinne Arnould, iz Strazbura, predavači ispred EDQM (Evropska Direkcija za menadžment kvaliteta) Saveta Evrope.  Ovi stručnjaci su sproveli trodnevnu obuku u oblasti uspostavljanja sistema menadžmenta kvaliteta u oblasti krvi i krvnih produkata. Zahvaljujući razumevanju v.d. direktora ZC Valjevo, dr sci. med. Vladimira Pantelića, a uz podršku Uprave za Biomedicinu Ministarstva Zdravlja RS, ova poseta ima za cilj unapređenje sistema rada kako za Bolničku banku krvi (BBK) tako i za Zdravstveni centar Valjevo u celini.

  • Posle uspešno završenog radnog dela, i izveštaja koji treba da stigne kroz mesec dana, rad na prevenciji i usklađivanju mera podići će kvalitet rada, sigurnost primene i racionalno korišćenje krvi i komponenti krvi. Moram istaći da smo prva i zasad jedina zdravstvena ustanova pod okriljem Ministarstva Zdravlja RS u kojoj su boravili predavači iz Saveta Evrope i da ćemo se truditi da podignemo kvalitet zdravstvene zaštite pacijenata na viši nivo – zaključio je načelnik Bolničke banke krvi, prim dr Svetislav Matić i dodao da sa ponosom ističe značaj znanja i praćenja svetskih standarda u oblasti transfuzione medicine koji se implementiraju u svakodnevnom radu Odeljenja bolničke banke krvi-kliničke transfuzije Zdravstvenog centra Valjevo.

Posle pozdravne reči v.d. direktora ZC Valjevo, dr sci. med. Vladimira Pantelića,  i predstavljanja organizacije rada Odeljenja bolničke banke krvi- kliničke transfuziologije, kao  i postojećeg sistema kvaliteta, predstavljenog od strane načelnika Odeljenja kliničke transfuzilogije, prim. dr Svetislava Matića i dr med Radenka Čančara, predavači-gosti su obišli Odeljenje bolničke banke krvi- kliničke transfuziologije, gde su imali uvid u proces rada od dobijanja krvi i komponenti iz ITKS ( Institita za transfuziju Krvi Srbije, Beograd) , preko načina trebovanja, čuvanja i izdavanja krvi i komponeti na bolnička odeljenja čitavog Zdravstvenog centra Valjevo. Pomoćnik direktora ZC Valjevo, za kvalitet zdravstvene nege, dr sci med Mira Vuković aktivno je učestvovala u radu trodnevne sesije.

Drugog dana posete obrađene su teme iz informacionih tehnologija (IT) i ljudskih resursa, gde su aktivno učestvovali predstavnici odeljenja od značaja za ovu oblast. Obuka , predavanja i rekapitulacija su trajali od 9 -17h po planu odredjenom od strane predavača, a u popodnevnoj sesiji drugog dana obrađene su teme koje se odnose na hemovigilancu ( hem-krv, vigilanca pažnja), oblasti koja prati sledljivost, nadgleda i sprečava procese neočekivanih događaja i neželjenih reakcija i njihovo epidemiološko praćenje. Treći dan je bio posvećen treningu o obrađenim temama i o menadžmentu rizika vezanim za procese rada u BBK i primeni krvi i krvnih produkata na bolničkim odeljenjima. Sve procedure i predavanja su usklađene sa 23. izdanjem “Vodiča za korišćenje i praćenje kvaliteta u oblasti transfuzija”, izdatim od Saveta Evrope 2023.godine.

Veoma je dobro i afirmativno za Bolničku banku krvi Bolnice  Zdravstvenog centra Valjevo što je uključena u program upravljanja kvalitetom u oblasti krvi sledeće godine, te je poseta od strane stručnjaka iz EDQM (Evropska komisija za menadžment kvaliteta iz Saveta Evrope) koji sun ovom  prilikom  obavili i obuku iz oblasti transfuzijske medicine (B-TV) u bolničkoj Banci krvi u periodu  od 18. do 20. juna 2024. godine višestruko značajna.

Ponovo veliko interesovanje za preventivne preglede

Na besplatne  preventivne preglede organizovane u nedelju 16. juna 2024. godine, od 8 do 17 časova, u Domu zdravlja i Bolnici Zdravstvenog centra Valjevo, odazvalo se ovog vikenda 433 građana.

Na preventivnim pregledima u  nedelju građani su mogli da urade sledeće preglede: dermatološki pregled mladeža, tumor marker CEA, CA19-9, i Alpha Fetoprotein, merenje krvnog pritiska, UZ abdomena, nivo šećera u krvi, kompletna krvna slika.

U Domu zdravlja Valjevo  omogućeni su preventivni opšti sistematski pregledi za decu, nakon kojih su po potrebi za decu bili omogućeni pregledi specijalista ogtalmologa i otorinolaringologa. Na ovim pedijatrijskim pregledima bilo je 22 dece različitog uzrasta uglavnom dece mlađeg uzrasta.

U dermatološkoj  ambulanti u Bolnici, dermatovenerolozi su radili dermoskopiju kao osnovu pregleda mladeža. Urađeno je 186 dermoskopija i neki pacijenti su upućeni na dalju dijagnostiku, a ovi pregledi su se pokazali kao veoma značajni zbog povećanja broja obolelih od najrazličitijih karcinoma kože, a ujedno i podizanja svesti građana o štetnosti preteranom i nekontrolisanom izlaganju Suncu.

Ultrazvučni pregled abdomena je  rađen na 5 punktova zbog velikog interesovanja građana.

Zakazivanje nije bilo potrebno, a od 433 pregledanih na dalje lečenje i dijagnostiku je upućeno 77 pacijenata.

Poseban akcenat na prevenciji se odnosi i na građane bez zdravstvenog osiguranja, tj. zdravstvene knjižice jer je ovo prilika da potpuno besplatno pregledaju svoje zdravlje.

Država ovim pregledima želi da ukaže na značaj prevencije i da preventivne preglede učini pristupačnijim građanima, a iz nedelje u nedelju u zavisnosti koji specijalistički pregledi su u ponudi, varira i interesovanje građana za zdravstvene preglede.

Zdravstveni centrar Valjevo u programu upravljanja kvalitetom EDQM

Bolnička banka krvi-klinička transfuzija Zdravstvenog centra Valjevo, biće domaćin trodnevne posete EDQM Saveta Evrope. Eminentni evropski predavači u oblasti kvaliteta rukovanjem krvi i krvnih produkata ( Blood- Teaching visit) biće u sastavu:Karen Byrne- direktor za kvalitet i usaglašenost servisa za transfuziju Irske, Dablin, Irska, Luca Mascaretti – predhodni direktor Univerzitetske bolnice Guliano Isontina, Trst, Italija, Perrine Arnould- koordinator tima, Stazbur, Francuska,

Veoma je dobro i afirmativno za Bolničku banku krvi Bolnice  Zdravstvenog centra Valjevo što je uključena u program upravljanja kvalitetom u oblasti krvi sledeće godine. S tim u vezi, Uprava za biomedicinu u Ministarstvu zdravlja, kao nadležno telo za oblast ljudskih organa, ćelija, tkiva i krvi u Republici Srbiji podržava i smatra opravdanim posetu od strane stručnjaka iz EDQM( Evropska komisija za menadžment kvaliteta iz Saveta Evrope) koji će tom prilikom da obave obuku iz oblasti transfuzijske medicine (B-TV) u bolničkoj Banci krvi u periodu  od 18. do 20. juna 2024. godine. Načelnik službe Bolnička banka krvi-klinička transfuzija Zdravstvenog centra Valjevo, prim dr Svetislav Matić sa ponosom ističe značaj znanja i praćenja svetskih standarda u oblasti transfuzione medicine koji se implementiraju u svakodnevnom radu Bolnička banka krvi-klinička transfuzija Zdravstvenog centra Valjevo.

U svečanoj sali „Dr Jovan Mijušković“ u prizemlju hirurškog bloka, ZC Valjevo 18., 19.,  i 20. juna  od 09 do 17h, biće održana obuka iz oblasti transfuzijske medicine.

Novi preventivni pregledi u nedelju 16. juna

Preventivni pregledi biće organizovani u nedelju 16. juna 2024. godine, od 8 do 17 časova, u Domu zdravlja i Bolnici Zdravstvenog centra Valjevo.

Na preventivnim pregledima u  nedelju građani će moći da urade sledeće preglede: dermatološki pregled mladeža, tumor marker CEA, CA19-9, i Alpha Fetoprotein, merenje krvnog pritiska, UZ abdomena, nivo šećera u krvi, kompletna krvna slika.

U Domu zdravlja Valjevo će biti omogućeni preventivni opšti sistematski pregledi za decu, nakon kojih će po potrebi za decu biti omogućeni pregledi specijalista ogtalmologa i otorinolaringologa.

U dermatološkoj  ambulanti u Bolnici, dermatovenerolozi će raditi dermoskopiju kao osnovu pregleda mladeža. Ultrazvučni pregled abdomena biće rađen da četiri punkta, po dva u bolnici i Domu zdravlja.

Zakazivanje nije potrebno, već je dovoljno samo da građani odu do zdravstvene ustanove od 8 do 17 sati. Poseban akcenat na prevenciji se odnosi i na građane bez zdravstvenog osiguranja, tj. zdravstvene knjižice jer je ovo prilika da potpuno besplatno pregledaju svoje zdravlje.

Preventivni pregledi biće organizovani u nedelju u oko 170 zdravstvenih ustanova širom Srbije. Država ovim pregledima želi da ukaže na značaj prevencije i da preventivne preglede učini pristupačnijim građanima.

Tribina posvećena borbi protiv melanoma

U Centru za kulturu Valjevo prošle subote, održana je tribina Udruženja pacijenata obolelih od melanoma. Tribina je održanau čast i sećanje na Katarinu Čočović, Katarinu Valjevsku, ženu koja je ujedinila Valjevo i Srbiju u prikupljanju pomoći za njeno lečenje u inostranstvu. Katarina bi na taj dan proslavila svoj 38 rođendan. Na žalost melanom je bio jači i ona nas je napustila prošle godine. Doc. dr Tatjana Roš dermatovenerolog, Savo Pilipović predsednik Udruženja pacijenata obolelih od melanoma i Beba Golubović zamenica predednika udruženja govorili su o značaju borbe protiv melanoma. Doc. dr Tatjana Roš iz Novog Sada naglasila je štetnost nekontrolisanog izlaganja sunčevoj svetlosti, a posebno veštačkim izvorima tipa solarijuma.

  • Nekada u medicini, kada imamo neku bolest lekar u određenim situacijama i s razlogom može reći hajde da probamo da sunčamo takvu kožu. Postoje UV lampe koje se koriste za lečenje. Međutim, u tim slučajevima, sve je kontrolisno, doze se prate i pacijent je pod medicinskim nadzorom jer ima medicinsku indikaciju za UV lampama. Šta je problem sa solarijumima? Oni se koriste kao u estetske svrhe jer se najčešće misli d se time koža priprema za leto i sunčanje. To je apsolutno netačno. Često od pacijenata čujemo da nisu bili „puno“, da su bili samo 3 minuta. A kada postavim pitanje koja je to doza zračenja, naravno da ne znaju, a to je katastrofalno. Ljudi koji nude usluge solarijuma na žalost nemaju elementarno znanje o rizicima. Što se tiče faktora rizika za melanom to je sunčanje i solarijum kao primarni. Što se tiče prevencije oboljevanja, jako je bitno rano otkrivanje. Zato što se ne treba plašiti reči melanom jer je to jedan od maligniteta sa kojim mi danas živimo. Uvek su se razvijale različite forme raka, ali ukoliko bilo koji rak otkrijemo na vreme onda i možemo lakše da ga izlečimo, najčešće hirurškom intervencijom i zaista imamo puno pacijenata koji su dobro nakon toga. Mi treba da razmišljamo o tome da je naša koža vidljiva i da uvek možemo da uradimo samopregled i uočiti prvi ukoliko nam nešto izgleda čudno. Postoje A, B, C, D, pravila promena na koži koja su namenjena opštoj populaciji radi lakšeg alarmiranja – rekla je doc. dr Tatjana Roš, napominjući značaj rane prevencije, otkrivanja i menjanja navika i obaveznog javljanja lekaru.

Pored bitke za sopstveno zdravlje koje je trajala 8 godina, Katarina Čočović se  borila  za zabranu solarijuma, govorila o štetnosti sunčanja, iskreno i hrabro govorila o svom iskustvu i svemu onom kroz šta prolazi kao pacijent oboleo od melanoma. Ovogodišnja  tribina se nastavila temama koje je i Katarina promovisala, a to su rizična ponašanja vezana za melanom, značaj rane dijagnostike i prevencija oboljevanja. Tribini je prisustvovao i gradonačelnik Valjeva, Lazar Gojković koji je dao punu podršku inicijativi Udruženja pacijenata obolelih od melanoma pre svega u kontrolisanju pružanja usluga solarijuma.