Prvi kongres „RFO dani“ u martu na Divčibarama

Lekari specijalisti, ZC Valjevo, reumatolozi – fizijatari – ortopedi /RFO/, uz podršku profesora iz Beograda (IOHB, UKCS, UDK), koji su uzeli učešće na prvom kongresu, „RFO dani“, biće domaćini prvog stručnog skupa ovog tipa.

Prvi akreditovani kongres u Kolubarksom regionu, „RFO dani“, organizovani su i biće održani u martu mesecu 15.03.-16.03.2024. godine na Divčibaramahotel Crni vrh.

Ceo kongres je zamisao koja je proistekla iz zajedničke saradnje pomenutih specijalista, gde su im pacijenti i tematika kojom se bave u kliničkom radu umnogome isprepleteni.Iz toga se rodila ideja da se organizuju i da redovno održavaju stručna predavanja i skupove, gde će, uz podršku svojih profesora, vršiti stručna usavršavanja i iznositi stečena iskustva i znanja iz datih oblasti.

Ceo kongres je akreditovan za lekare – farmaceute, medicinske sestre – tehničare i fizioterapeute. Na sledećoj adresi je prijava za učešće i detaljna agenda kongresa: https://imt.edu.rs/kongres-kolubarski-rfo-dani/

Kontakt osoba: Đorđe 065/242-62-11;  Vladimir 064/526-94-59

Akademija „Dan sećanja na Valjevsku bolnicu i njene lekare u Velikom ratu“

Zdravstveni centar Valjevo, ove godine će nastaviti tradiciju obeležavanja pomena žrtvama tokom Velikog rata 1914.-1915. godine, kada je čitav grad Valjevo, bio bolnica. Tim povodom, u utorak, 6. februara 2024. godine, prigodnim događajem ćemo zajedno odati počast velikanimai pretcima. Tog dana organizovali smo polaganje venaca zahvalnosti na spomenik dr Selimira Đorđevića (Zavod za javno zdravlje, Vladike Nikolaja 5). Zatim će u 11 časova biti služen Parastos medicinskom osoblju i žrtvama u Velikom ratu, u hramu Sv. vrača Kozme i Damjana, u krugu valjevske bolnice. U Edukativnom centru bolnice od 12 sati priređujemo Akademiju „Dan sećanja na Valjevsku bolnicu i njene lekare u Velikom ratu“, gde ćemo osim pozdravnih reči imati priliku i da čujemo predavanje dr Zorana Vacića, generalnog sekretara SLD o dr Ludvigu Hiršfeldu, poljskom lekaru kome ovogodišnji pomen posvećujemo. Ovo okupljanje nam je važno jer želimo da sa ovog skupa, na kome će prisustvovati i njegova ekselencija ambasador Poljske u Srbiji g. Rafal Perl,  uputimo   obrazloženje predloga da se Dan sećanja na Valjevsku bolnicu i njene lekare proglasi za važan datum grada Valjeva.

Aparat za najteže pacijente

Zahvaljujući Vladi Republike Srbije, Ministarstvu zdravlja i donatorima iz UAE, Zdravstveni centar Valjevo je dobio aparat, popularno i skraćeno nazvan CRRT. U pitanju je deo savremene medicinske opreme koji je primenu našao kao značajna pomoć kod najtežih bolesnika koji su hospitalizovani u jedinicama intenzivne nege. V. d. direktora ZC Valjevo, dr Vladimir Pantelić, je naveo da u ustanovi jedan ovakav uređaj postoji još od 2021. godine, ali da je ova donacija itekako značajna za rad Službe anestezije sa reanimatologijom.

  • Ubrajamo se u red retkih ustanova u Srbiji koje poseduju ovaj uređaj jer znamo da ovaj aparat poseduju klinički centri. Ovaj aparat znači da mi možemo delovati u najtežim situacijama, kao na primer kada dođe do zastoja u radu bubrega, kod insuficijencije bubrega, kod septičnih stanja kad je došlo do povećanja citokina u organizmu pacijenata, a ima primenu i kod nekih autoimunih bolesti – rekao je v.d. direktora ZC Valjevo, dr Pantelić koji se ovom prilikom zahvalio donatorima, Vladi Republike Srbije i Ministarstvu zdravlja. On se takođe ovom prilikom osvrnuo na rad i zahvalio se i lekarima i medicinskom osoblju koje se kontinuirano obučava i spremno dočekuje inovativna rešenja u medicinskom zbrinjavanju najtežih pacijenata.

Dr Zorica Đorđić, načelnica Službe anestezije sa reanimatologijom, takođe se zahvalila i Ministarstvu zdravlja i Vladi Republike Srbije i donatorima iz UAE.

  • Aparat ovakvih funkcionalnih mogućnosti je aparat koji će svakako pomoći svakom kritično obolelom pacijentu. Sada raspolažemo sa dva aparata. Imaćemo veće mogućnosti da tretiramo kritično obolele. Do sada smo imali jako pozitivne rezultate. Celo medicinsko osoblje same službe anestezije, tehničari intenzivne nege kao i lekari su obučeni i svi učestvuju u radu prilikom te kontinuirane zamene bubrežne funkcije. Imamo mogućnost i citratne i heparinske kontinuirane dijalize, tako da možemo da izbegnemo i heparinsku dijalizu i kod taze operisanih pacijenata gde uvek postoji mogućnost i dodatnog krvarenja i komplikacija post operativnog toka. Nadamo se da ćemo pomoći i svim korisnicima usluga, našeg kraja Kolubarskog regiona, a verujem i da će nama ovaj uređaj učiniti posebno zadovoljstvo što ćemo uz njega imati i bolje rezultate – navela je dr Zorica Đorđić, načelnica Službe anestezije sa reanimatologojom, nakon prezentacije i obuke za sve zaposlene, lekare i medicinske tehničare.

Poseta borcima

Pomoćnik  ministra za rad, zapošljavanjе, boračka i socijalna pitanja Sanja Lakić, obišla je danas dvojicu hospitalizovanih boraca Gojka Arsenovića i Momčila Grkovića u Zdravstvenom centru Valjevo.

Nakon upoznavanja sa zdravstvenim stanjem, Lakić je istakla važnost zajedništva i brige jednih o drugima, posebno o borcima koji su u najtežim ratnim vremenima zadužili generacije.

Pomoćnik  ministra za rad, zapošljavanjе, boračka i socijalna pitanja Sanja Lakić, uručila je prigodne darove uz želje da se što brže oporave.

V.d. direktora ZC Valjevo, dr Vladimir Pantelić, predstavio je ustanovu kojom rukovodi i uputio pomoćnicu ministra u organizaciju rada najveće zdravstvene ustanove u Kolubarskom okrugu, kao i u predstojeće velike aktivnosti od nabavke važne opreme do početka rekonstrukcije valjevske bolnice.

Podsećamo da su pre par godina borci okupljeni u Udruženju boraca rata od 1990.godine , imali lepu i humanu akciju, kada su samoinicijativno i svojeručno, a uz dogovor sa tadašnjom upravom, okrečili pojedina odeljenja valjevske bolnice.

Božićno darivanje

S blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Episkopa valjevskog g. Isihija, hram Svetih besrebrenika i čudotvoraca Kozme i Damjana u krugu Zdravstvenog centra Valjevo, tradicionalno je organizovao milosrdno delo Božićnog darivanja. Pravoslavna narodna hrišćanska zajednica „Vozdviženije časnog krsta“, pri hramu Pokrova presvete Bogorodice, donirala je deset inhalatora za dečije odeljenje na inicijativu medicinskog tima pedijatrije uz pomoć bolničkog duhovnika Dragana Stanojevića. V. d. direktora Zdravstvenog centra Valjevo, dr Vladimir Pantelić, zahvalio se Eparhiji valjevskoj, na ovom darivanju uz podsećanje da bolnica radi 24 sata svakoga dana u godini za sve ljude ističući značaj zajedništva.

  • Velika je sreća kada mi možemo pomoći svojim bližnjima, a to su u ovom momentu svi naši pacijenti. Mi svi zajedno pomažemo u jednom smislu, pre svega zdravstveno, ali zajedniči kada obradujemo decu vraćamo im osmeh. Znamo što se tiče današnjeg svečanog dana, Božića, da je prva i najveća poruka neba zemlji bila rođenje Isusa Hrista. Značaj vere u lečenju jeste velika simbioza koja vodi ka isceljenju. Duša i telo zajedno kreću od uma. Mi kao lekari zajedno sarađujemo sa sveštenicima. Nema ozdravljenja bez velikog motiva i bez vere, te samo u veri i sa verom, potpuno je ozdravljenje. Mi kroz bolest, vraćamo se u prošlost, razmišljamo, a samim velikim praznicima kao što je Božić, mi se trudimo kroz post i molitvu da poboljšamo sveopšte blagostanje pa i ozdravljenje – rekao je dr Vladimir Pantelić, v. d. direktora Zdravtsvenog centra Valjevo.

Ove godine najmlađi pacijenti valjevske bolnice koji su hospitalizovani tokom Božića na Odeljenju pedijatrije dobili su prigodne paketiće i posetu duhovnika Mije Bojinovića i mladih okupljenih oko Pravoslavne narodne hrišćanske zajednice, koji su osim paketića i voća izveli i Božićnu pesmu sa željama za brzo ozdravljenje. Bojinović je podsetio da Svetosavska omladinska zajenica već tradicionalno punu deceniju, na Božić i Vaskrs, daruje za najmlađe pacijente prigodne poklone ili program.

Nastavak darivanja

Deca koja najradosniji hrišćanski opraznik Božić, provode hospitalizovana na Odeljenju pedijatrije, Zdravstvenog centra Valjevo, dobila su personalizovane paketiće preduzeća „Una“, koja nastavlja niz darivanja. Gospodin Čedomir Savatić i firma „Urban Technics“ darodavci su božićnih paketića za hospitalizovane mališane.

Podsećamo da je krajem prošle godine, na inicijativu sestra, Odseka dečije hirurgije, Svetlane Bojinović i Tanje Milošević, koje su kontaktirale donatora Željka Plavšića vlasnika preduzeća „Una“ iz Valjeva, za mališane Odseka dečije hirurgije, obezbeđena donacija u vidu kvalitetne moderne posteljine zanimljivog dizajna koja im svakako bolničke dane čini prijatnijim. Osim posteljina, od firme „ PCTEL“ d.o.o. iz Mionice, dobijeno je dečije posuđe.