Korak ka rekonstrukciji

Ministar za javna ulaganja Darko Glišić, održao je radni sastanak, sa gradonačelnikom Valjeva Lazarom Gojkovićem, direktorom Zdravtsvenog centra Valjevo, dr svi. med. Vladimirom Pantelićem i predstavnicima gradske uprave. Jedna od tema sastanka bila je i pokretanje javne nabavke za odabir projektanta za projekat rekonstrukcije i sanacije Opšte bolnice Valjevo. Održan je radni sastanak na kome se razgovaralo o brojnim projektima u Valjevu, među kojima je najznačajniji rekonstrukcija Opšte bolnice.

Ministar za javna ulaganja Darko Glišić izrazio je zadovoljstvo što je projekat rekonstrukcije i dogradnje Opšte bolnice u Valjevu započet i tom prilikom se zahvalio svima koji su vredno radili na tome.

„Juče je raspisan poziv za izradu tenderske dokumentacije i odmah nakon toga možemo da idemo u raspisivanje poziva za izbor izvođača. To zahteva neko vreme, ali radovi svakako počinju i tu više nema nikakve dileme. Mogu da vam kažem da sam veoma zadovoljan i zahvalan svima koji su naporno radili da se pripremimo i da učinimo prvi korak koji znači da ćemo u narednim godinama biti svedoci jednog grandioznog projekta za Valjevo, ali i za čitav Kolubarski okrug. To će  zaista biti na svetskom nivou“, naglasio je ministar Glišić nakon održanog sastanka u Gradskoj upravi Valjeva.

Sastanku su prisustvovali zamenik gradonačelnika grada Valjeva Đorđe Milanović, predsednik Skupštine grada Valjeva dr Slobodan Gvozdenović, direktor Zdravstvenog centra dr sci.med. Vladimir Pantelić, načelnik Gradske uprave grada Valjeva Nebojša Petronić i rukovodilac Odeljenja za lokalni razvoj, privredu i komunalne poslove Tijana Todorović.

Savremen pristup lečenju hemoroida

Gost Zdravstvenog centra Valjevo bio je dr Enrico Merolla, specijalista hirurgije iz Modene (Italija). On je prilikom posete Zdravstvenom centru Valjevo održao edukaciju i obuku za hirurge iz novog THD metoda kao savremneog pristupa hirurškog lečenja hemoroida. Transanalna hemoroidalna dearterijalizacija (THD metoda) predtavlja novu minimalno invazivnu  thd dopler metodu, kako je i praktično prikazao i pojasnio italijanski stručnjak dr Enrico Merolla tokom posete ZC Valjevo.

V.d. direktora ZC Valjevo, dr sci. med. Vladimir Pantelić, subspecijalista endokrine hirurgije sa velikim je zadovoljstvom pozdravio gosta iz Italije i kolege koje su prisustvovale ovoj edukaciji, naglašavajući značaj usvajanja i standardizacije novih savremenih metoda u hirurškom lečenju.

– Mi osvajamo nove, napredne tehnologije koje se tiču oblasti hirurgije. Podsetio bih na oblast laparoskopske hirurgije i dr Jordana Lazarevića koji je to prvi put u Zdravstvenom centru Valjevo izveo, a nakon njega se obučila plejada mladih hirurga, koja i dalje nastavlja da standardizuje nove metode hirurškog lečenja u našoj ustanovi. Danas je tu dr Nebojša Stojaković koji je subspecijalista laparoskopske hirurgije i svoijm trudom povezuje brojna svetska imena i ZC Valjevo, a njegovim putem ide i kolega dr Miloš Maravić koji je trenutno na subspecijalizaciji. Tu su i sve ostale kolege u timu hirurgije koji svakodnevno unapređuju svoja znanja i nastavljaju tradiciju valjevske hirurgije – istakao je dr Pantelić, zahvalivši se još jednom gostu dr Merolli na privilegiji da prikaže novu THD metodu u hirurškom lečenju hemoroida. On je podsetio da je ova patologija hirurški zbrinjava na više načina, ali da THD tehnika predstavlja jednu od najboljih u svetu trenutno.

–  Benefite koje ćemo imati od edukacije o THD metodu i njene primene, najviše će osetiti naši pacijenti kojima su naše znanje i veština najpotrebniji – zaključio je v.d. direktora ZC Valjevo, dr sci. med. Vladimir Pantelić, subspecijalista endokrine hirurgije.

Transanalna hemoroidalna dearterijalizacija THD je minimalno invazivan hirurški pristup u lečenju hemoroidalne bolesti. THD koristi dopler sondu za lociranje arterija koje dovode krv do hemoroida. Podvezivanjem arterija sprečava se dotok krvi do hemoroida. Postupak traje oko 30 minuta i izvodi se u opštoj anesteziji.

Zapaženo učešće na Konferenciji o VTO „Put do novog života“

Velika Konferencija o VTO „Put do novog života“, u organizaciji medijske kuće „Telegraf“, a pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja održana je u utorak 16.jula., sa početkom u 10h u kompleksu Comtrade, na Novom Beogradu. Ovom prilikom na najvećem stručnom skupu  aktivno učešće je uzeo tim Centra za BMPO Zdravstvenog centra Valjevo sa prezentacijom svog rada. Jedan od panelista je bio dr Davor Živković, specijalista ginekologije valjevske bolnice, koji je predočio najčešća pitanja parova i iskustva iz našeg Centra za VTO. Iz valjevskog centra za vantelesnu oplodnju do sada je rođeno 621 beba.

U drugom panelu pod nazivom „ Uvek je pavo vreme!“, panelsiti,  doc.dr Dejan Mitić iz UKC Nišdoc.dr Stevan Milatović iz UKC Vojvodine i dr Davor Živković iz ZC Valjevo, doneli su nam iskustva i informacije uz svojih Centara za VTO, te su predočili zašto je važno javiti se na vreme. Dr Davor Živković iz Zdravstvenog centra Valjevo, govorio je o početku rada centra za VTO Valjevo 2012. godine i akciji “Da se novi život rađa” koja je okupila volonterski tim čitave društvene zajednice na ideji promocije i pomoći opremanja tada najmlađeg Centra za vantelesnu oplodnju u sistemu državne zdravstvene zaštite, a rezultirala je čitava kampanja uspehom, rađanjem beba i poverenjem koje su kod parova stekli. Svi učesnici složili su se da su “godine” žene  najbitnije za javljanje lekaru i jedan od preduslova za bolji ishod postupka vantelesne oplodnje. Doktor Davor Živković naglasio je da je problem steriliteta izuzetno težak problem koji često razumeju samo parovi i doktor koji pokušavaju da im taj problem reše.

  • Ukoliko postoji mogućnost spontane trudnoće, volimo da kažemo: vi ste na jednom  koloseku sami, na drugom ste sa nama i svi želimo da dođemo do zajedničklog cilja – rekao je dr Davor Živković ginekolog akušer, Službe ginekologije ZC Valjevo.

Konferencija o VTO „Put do novog života“ je bila podeljena na dva panela, u prvom –„ Zajedno – da nas bude više!“, panelisti prof.dr Aleksandar Stefanović direktor GAK Višegradska, govorio je o Banci reproduktivnih ćelija i o svemu što je dostupno, prof.dr Predrag Sazdanović iz UKC Kragujevac doneo je najnovije podatke o uspešnosti VTO, dok je embriolog dr Ana Jeremić, šef Kabineta za embriologiju GAK „Narodni front“, iznela isvoja iskustva iz prakse i odgovorila na mnoga stručna pitanja. Najveći stručnjaci u zemlji  su upoznali javnost sa mogućnostima koje država pruža parovima u lečenju neplodnosti. Takodje predstavljeni su i podaci vezani za banku reproduktivnih ćelija u Višegradskoj, rad Centra za BMPO UKCS Kragujevac gde je na početku izlaganja prof.dr Sazdanovića izražena zahvalnost i Centru za VTO ZC Valjevo i tadašnjem šefu dr Budimiroviću za pomoć u početku rada.

Ministar zdravlja, dr Zlatibor Lončar dao je uvodnu reč i prošao je kroz analizu svega što je država uradila kako bi pomogla svima onima koji se bore sa sterilitetom, ali je otkrio i koje nam novine stižu.

Podsećamo, država plaća neograničen broj stimulisanih postupaka BMPO i neograničen broj krioembriotransfera do 45. godine žene koja nema dece.Dva stimulisana postupka BMPO i tri krioembriotransfera za žene do 45. godine koja ima jedno dete. Država plaća proceduru VTO i kada muški partner ima dijagnozu azoospermije i zamrznuti materijal u nekoj od klinika u Srbiji.

Za sve koji ispunjavaju kriterijume za donaciju država omogužava jedan paket uvoza za izvođenje postupaka. Tri postupaka VTO sa doniranim jajnim ćelijama i tri stimulisana postupka sa doniramim spermatozoidima imaju svi parovi kojima je neophodna procedura, kao i tri krioembriotransfera za postupke sa doniranim materijalom.

Ženama bez partnera omogućena je vantelesna oplodnja o trošku države, tri stimulisana postupka sa doniranim spermatozoidima, kao i tri krioembriotransfera dobijenih uz pomoć doniranih speramrozoida. (Uslov je da žena ima manje od 45 godina i da nema dete).

Hirurgija rešava i štitastu žlezdu

Dr sci. med. Vladimir Pantelić, v.d. direktora Zdravstvenog centra Valjevo, subspecijalista endokrine hirurgije zajedno sa dr Lazarom Rosićem, izveo je hirurški zahvat totalnu tireodoktomiju. U jeku znatnog povećanja bolesti štitaste žlezde, ne retko pacijenti stižu i kod endokrinog hirurga. Tome u prilog svedoči i podatak da je nakon završetka preventivnih pregleda koji su ovog aputa akcentovali upravo štitastu žlezdu, od 218 pregledanih i 86 upućenih kod endokrinologa, 8 pacijenata upućeno ka endokrinom hirurgu.

  • Broj oboljevanja od bolesti štitaste žlezde u poslednjih deset godina se povećava u kontinuitetu. Ako bismo mogli da uradimo ultrazvučni pregled svoj populaciji, našli bismo kod preko 60% ukupne populacije neke promene štitaste žlezde. To je čvor ili nodus. Nije svaka takva promena za operaciju, jer sve ispod 1cm i što ultrasonografski i laboratorijskom dijagnostikom sa tumor markerima najpre pratimo pa tek onda se odlučujemo za hiruršku intervenciju. Mi na osnovu svih tih podataka određujemo da li je nešto z aoperativno lečenje. Iz kliničkog rada zapažamo da dva do tri puta češće oboljevaju žene nego muškarci. Treba uvek podsetiti na faktore rizika, pod broj jedan z aoboljenje štitaste žlezde je izloženost jonizujućem zračenju. Pod broj dva tu je značajan prediktor genetika. Kod dobro diferentovanih tumora štitaste žlezde učestala je ta genetska predispozicija. Kada je hirurgija u pitanju, baš smo uradili jednu jako kompleksnu intervenciju, kompletno uklanjanje štitaste žlezde. Mladoj pacijentkinji smo otstranili celokupnu bolesnu štitastu žlezdu – rekao je dr sci. med. Vladimir Pantelić, podsećajući da je štitasta žlezda najveća endokrina žlezda koja reguliše brojne metaboličke procese u organizmu, a da je normalne veličine oko 20 grama, dok se kod raznih tumora i oboljenja njena masa multiplicira.

Dr Lazar Rosić koji je učestvovao u kompletnoj tireodoktomiji, podsetio je da nakon ovako kompleksne intervencije sledi postoperativni tok koji se satsoji u praćenju nivoa kalcijuma, fosfora, i drugih parametara, te da pacijenti nakon intervencije ostaju dva dana u bolnici, radi praćenja postoperativnog toka.

Uspešni preventivni pregledi

Ni ekstremne vremenske prilike ni visoke temperature nisu uticale na volju građana da preventivno pregledaju svoje zdravlje. U nedelju 14. jula u Bolnici i Domu zdravlja Zdravstvenog centra Valjevo, priliku da potpuno besplatno pregleda svoje zdravlje iskoristilo je 218 sugrađana.

Od tog broja 16 osoba nije imalo nikakav vid zdravstvenog osiguranja. Pošto je akcenat bio na pregledu štitaste žlezde, kod endokrinog hirurga je upućeno 8 novootkrivenih obolelih. Jedna osoba je upućena na dodatnu dijagnostiku u redovnim terminima na magnetnoj rezonanci. Nakon pregleda opšteg kod izabranog lekara u Domu zdravlja na pregled kod specijaliste endokrinologije upućeno je 86 pacijenata. Specijalisti radiologije u bolnici su uradili 114 ultrazvučnih pregleda štitaste žlezde.

Ovoga puta primetan je veći broj mlađe i srednje generacije stanovništva, radno sposobne populacije, koja je nedelju iskoristila da dođe na preventivni pregled i najčešće kažu da u redovnim terminima ne stižu jer ne mogu da odsustvuju sa posla te im je nedelja idealna.

U toku ugradnja nove angio sale

Ove nedelje počela je montaža nove angio sale u Zdravstvenom centru Valjevo. Završetak radova na ugradnji i instaliranje softvera nakon koga je moguće početi sa radom na novoj angio sali planirano je za kraj ovog meseca i početak avgusta. Do tada će tim interventnih kardiologa pacijente zbrinjavati u jednoj angio sali koja je ugrađena 2021. godine, a prva angio sala iz 2010. godine odlazi u zasluženu penziju. Rezultati koje ostvaruju interventni kardiolozi sa svojim timom instrumentara i radioloških tehničara visoko kotiraju Zdravstveni centar Valjevo na četvrto mesto u zemlji, odmah iza kliničkih centara.

Za 6. meseci 2024. godine urađena je 1231 koronarografija (samo slikanje krvnih sudova srca), kod još 527 ljudi je urađena PCI procedura ( pacijenti koji su dobili jedan ili više stentova), dok je u akutnom infarktu urađeno 209 PCI procedura ( dobili jedan ili više stentova). Znači ukupno je kroz angiosalu za 6 messeci prošlo 1967 pacijenata.

  • Druga veoma važna stvar je složenost PCI procedura pa smo tako od početka godine kod 104 pacijenta uradili FFR proceduru( procena značajnosti stenoze), kod 28 pacijenata smo uradili intavaskularni ultrazvuk (IVUS), kod 11 pacijenata optičku koherentnu tomografiju(OCT); kod 14 pacijenata rotacionu aterektomiju(ROTA). Kod 5 pacijenata smo koristili cirkulatornu potporu(Impella). Akcenat je na 527 pacijenata koji su dobili stent (PCI procedure) elektivno i 209 pacijenata koji su dobili stent u akutnom infarktu. Znači, ukupno od početka godine je 736 pacijenata dobilo jedna ili više stentova. I to je glavna brojka i to je ogroman broj – sa ponosom ističe dr Ivica Obradović šef valjevske angio sale, naglašavajući da osim brojki je veoma važna ova složenost procedura iz razloga što govori o obučenosti tima angio sale da radi sve te složene procedure.

Prof. dr Milan Nedeljković, akademik koji je 2010. godine dao maksimalan doprinos svojim zalaganjem da u Valjevo dođe prva angio sala, uverio se sa prof. dr Jovanom Hadži-Đokićem kako protiču početni radovi montaže i ugradnje nove angio sale i tom prilikom održao predavanje iz najaktuelnijih tokova ugradnje stentova. On je istakao da od 21. angio centra u Srbiji, valjevska angio sala po broju urađenih procedura zauzima 4. mesto, ali da je po kvalitetu u samom vrhu jer u njoj radi posvećen tim od devet interventnih kardiologa koje je lično obučavao, a sada ima veliko zadovoljstvo da sa njima radi.

  • Cifre koje govore koliko je i kako pacijenata zbrinuto u Valjevu govore da je to jedna impozantna brojka i ovde rade stvarno ljudi koji mogu da se svrstaju u sam vrh interventne kardiologije Srbije i uopšte ovog dela Evrope. Ja sam učestvovao u njihovom obučavanju i usmeravanju tako da znam tačno šta pričam i meni je uvek veliko zadovoljstvo što sam ponovo u valjevskoj bolnici. Valjevska bolnica je sa velikom istorijom, ali ću lično sa svoijm saradnicima ispred Srpskog lekarskog društva da se povodom Sretenja predloži valjevska angio sala za nagradu – rekao je prof. dr Milan Nedeljković.

Akademik i predsednik Srpskog lekarskog društva, prof dr Milan Nedeljković, prilikom posete ZC Valjevo, održao je predavanje o šestoj generaciji najmodernijih stentova islikovito pojasnio komparativnu prednost uvođenja svih inovacija posebno u oblasti intervnentne kardiologije jer su savremena rešenja spasonosna za teška stanja koja ranije takoreći nije bilo moguće tretirati.

  • Ovaj stent koji možemo uporediti sa najnovijim mercedesom s eupotrebljava kod akutnih infarkta miokarda, dobar je kod venskih graftova i tretiranja glavnog stabla i velike krvne sudove, zatim za bifurkacije. Upotrebom stenta ove generacije već posle tri nedelje može da se izostavi bar jedan lek iz suportativne terapije. Upotrebom ovakvih stentova gde se proširenim balonima može doći do najudaljenijih suženja gde s estent lepo širi i lako instalira– naveo je prof. dr Nedeljković.

ZC Valjevo učestvuje na velikoj Konferenciji o VTO „Put do novog života“

Velika konferencija o VTO u organizaciji medijske kuće „Telegraf“, a pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja organizuje se u utorak 16.jula., sa početkom u 10h u kompleksu Comtrade, Savski nasip 7, na Novom Beogradu, a na njoj će aktivno učešće uzeti tim Centra za BMPO Zdravstvenog centra Valjevo sa prezentacijom svog rada. Jedan od panelista će biti dr Davor Živković, specijalista ginekologije valjevske bolnice, koji će predočiti najčešća pitanja parova i iskustva iz našeg Centra za VTO. Iz valjevskog centra za vantelesnu oplodnju rođeno je 621 beba.

Republika Srbija je tokom proteklih nekoliko godina pokrenula brojne programe u cilju rađanja dece i pomoći onima koji se bore sa sterilitetom. Konferencija o VTO „Put do novog života“ je prilika da se čuju odgovori na brojna pitanja kao što su šta je sve država uradila po ovom pitanju, šta je dostupno od procedura u našoj zemlji, koje novine nam stižu, a odgovore će dati stručnjaci panelisti: prof.dr Aleksandar Stefanović (GAK Višegradska), prof.dr Predrag Sazdanović UKC Kragujevac), dr Ana Jeremić (GAK Narodni front), doc.dr Dejan Mitić (UKC Niš), doc.dr Stevan Milatović (UKC Vojvodine) i dr Davor Živković (ZC Valjevo), a Ministar zdravlja, dr Zlatibor Lončar daće uvodnu reč i proći kroz analizu svega što je država uradila kako bi pomogla svima onima koji se bore sa sterilitetom, ali i koje nam novine stižu iz ove oblasti.

Država finansira u borbio sa sterilitetom sledeće:

Neograničen broj stimulisanih postupaka BMPO i neograničen broj krioembriotransfera do 45. godine žene koja nema dece

Dva stimulisana postupka BMPO i tri krioembriotransfera za žene do 45. godine koja ima jedno dete

Država plaća proceduru VTO i kada muški partner ima dijagnozu azoospermije i zamrznuti materijal u nekoj od klinika za VTP u Srbiji

Za sve koji ispunjavaju kriterijume za donaciju država omogužava jedan paket uvoza za izvođenje postupaka

Tri postupaka VTO sa doniranim jajnim ćelijama i tri stimulisana postupka sa doniramim spermatozoidima imaju svi parovi kojima je neophodna procedura, kao i tri krioembriotransfera za postupke sa doniranim materijalom

Ženama bez partnera omogućena je vantelesna oplodnja o trošku države, tri stimulisana postupka sa doniranim spermatozoidima, kao i tri krioembriotransfera dobijenih uz pomoć doniranih speramrozoida. (Uslov je da žena ima manje od 45 godina i da nema dete).

Novi preventivni pregledi, u nedelju, 14. jula

Građani će ovog vikenda u nedelju, 14. jula 2024. godine u Zdravstvenom centru Valjevo imati priliku ponovo potpuno besplatno da pregledaju svoje zdravlje od 8 do 17 časova.

U Domu zdravlja Valjevo, izabrani lekari će raditi opšti pregled. U Domu zdravlja Valjevo od 8 do 17 časova timovi lekara i medicinskih tehničara će raditi merenje krvnog pritiska, zatim EKG, a biće omogućeno određivanje nivoa glukoze, zatim merenje vrednosti TSH, FT3, FT4. Osim laboratorijskih analiza i merenja, građanima će nakon procene izabranog lekara opšte prakse biti omogućeni pregledi dežurnih endokrinologa  po potrebi i hitnosti stanja ove nedelje. Od ultrazvučnih pregleda ove nedelje građanima će biti omogućen UZ štitaste žlezde koje će raditi specijalisti za to obučeni.

Zakazivanje nije potrebno, već je dovoljno samo da građani izdvoje svoje vreme i posvete ga sopstvenom zdravlju i blagostanju, u intervalu od 8 do 17 časova. Preventivni pregledi u nedelju 14. jula posebno su povoljna prilika da građani bez zdravstvenog osiguranja dođu do neke zdravstvene ustanove i provere svoje zdravlje potpuno besplatno.

Država ovim preventivnim pregledima želi da ukaže na značaj prevencije i medicinske prosvećenosti i edukacije kako bi preventivne preglede učinila pristupačnim i dostupnim građanima. Preventivni pregledi biće organizovani u nedelju, u preko 200 zdravstvenih ustanova širom Srbije.

Nova terapija za lečenje hroničnih glavobolja

Iz Službe za neurologiju Zdravstvenog centra Valjevo ovih dana stiže spasonosno rešenje za široku populaciju pacijenata, jer su aktivno radili na prevenciji hroničnih glavobolja. Prim. spec. dr med. Mihailo Mirković, primarijus, specijalista neurologije i načelnik Službe za neurologiju navodi da imamo veliku populaciju pacijenata sa hroničnim svakodnevnim glavoboljama i to među ženskom populacijom čak 15% i nešto manje među muškom populacijom stanovništva.

  • Migrena osim što može biti povremena, epizodična, kada se javlja jednom ili nekoliko puta mesečno, dijagnostikuje se kadaa je osoba bar jednom u životu imala jak napad. Ma koliko puta da se javi, migrenozni napad je problematičan jer zapravo onesposobi osobu i najčešće se transformiše u hroničnu migrenu. Prilikom te transformacije pacijenti počinju svakodnevno da koriste lekove za bol. U tom začaranom krugu na tu hroničnu migrenu razvijaju i glavobolje prekomerne upotrebe analgetika. Imao sam pacijete koji su uzimali verovali ili ne 30 tableta dnevno! Do sada smo imali različite grupe lekova za tretman glavobolja i prvenciju. To su bili lekovi koji su u osnovi lečili depresiju, epilepsiju, aritmiju, i tako smo rešavali i problem hroničnog bola. Sada imamo specifično monoklonsko antitelo i to je novi lek na toj bazi koji deluje tako što se daje potkožno subkutano jednom mesečno i prevenira migrenozne napade i glavobolje. Novi lek specifično deluje na patofiziološki mehanizam nastanka migrene – rekao je prim. dr Mirković, naglašavajući da nova generacija lekova nisu lekovi koji su za simptomatsku terapiju kao što je to slučaj do sada bio. Zahvaljujući razumevanju uprave i načelnice bolničke apoteke uspeli smo da za naše pacijente dobijemo ovaj lek koji je jako skup i daje se u kontrolisanim uslovima jednom mesečno putem naše dnevne neurološke bolnice u sklopu koje radi i ambulanta za MS.

Prim. dr Mihailo Mirković, načelnik Službe za neurologiju, podseća i da je dijagnostika i lečenje hronične glavobolje i migrene bio višegodišnji začarani krug jer su pacijenti praktično godinama lutali pokušavajući da odgonetnu uzrok, a neretko se i na svoju ruku lečili i tako izazvali nove hronične tegobe.

  • Nisu troškovi ni za sistem ni za pacijenti veliki što se tiče dijagnostike migrene, nego se problematika ovog stanja u osnovi vidi kada bol uzme maha i onsposobljava osobu za svakodnevno funkcionisanje. Od ukupnog broja ljudi koji se žale na migrenu nekih 20% se hospitalizuje radi uspostavljanja tačne dijagnoze zbog ozbiljnosti stanja i dodatne dijagnostike radi otklanjanja sumnje na druga stanja i oboljenja. Odsustvovanje sa posla i sve što nosi indirektni troškovi lečenja u ukupnom zbiru su zaista mnogo. Iz tog razloga se išlo u smeru nalaženja pravog rešenjaa to je nova terapija za lečenje hroničnih glavobolja umesto dosadašnjih lekova koji su primenjivani za ova stanja. Nakon ove preventivne primene leka jer je komforna samo jednom mesečno ili ređe po potrebi, ljudi postaju funkcionalniji i sposobniji za svakodnevni život i posao. U odnosu polova, žene su učestaliji pacijenti i to 3 prema 1 u odnosu na muškarce. Ono što je specifično jeste da migrena pogađa populaciju koja je radno sposobna i treba da nosi najveći deo posla dakle mladi i srednje životne dobi. Novi lek za hroničnu glavobolju praktično olakšava najproduktivnije doba. Mi do sada pored lekova za akutne napade nismo imali adekvatne lekove za hronična stanja i to je sada z anas vrlo bitno da možemo da dajemo adekvatnu terapiju pacijentima u našoj dnevnoj bolnici. Izabrani lekari i kolege specijalisti bi trebalo da prepoznaju iz grupe pacijenata sa migrenom i hroničnom glavoboljom koji su za ovaj inovativni lek i preventivu koju on donosi – zaključio je dr Mirković, pojasnivši da se još uvek za lečenje akutnih napada migrene koriste takozvali triptani i lekovi iz te grupe.  dr Mirković je naglasio značaj kvaliteta života u lečenju hronične glavobolje jer je zapazio da među obolelom populacijom prednjače osobe ženskog pola nezdravih životnih navika, pušači, sa malo kretanja bez fizičke aktivnosti i apelovao da osim nove terapije svaki pojedinac može za sebe učiniti dosta promenom stila života.

Udruženo u borbi protiv muškog i ženskog steriliteta

U Zdravstvenom centru Valjevo, Odsek za biomedicinski potpomognutu oplodnju radi uspešno od 2012. godine kada je počela sa radom labaratorija u tada jedinoj sekundarnoj ustanovi državnog zdravstvenog sistema, izvan kliničkih centara, koja je pružala usluge vantelesne oplodnje parovima. Prva beba je rođena odmah sledeće goine u septembru 2013. godine, a do sada je ukupno rođeno 621 beba dok čekamo i nove bebe, nastale  iz skorašnjih procesa rađenih u našoj ustanovi. Po rečima dr Predraga Miholjčića, subspecijaliste za infertilitet i šefa Odseka za BMPO, ZC Valjevo, u kliničkoj praksi se podjednako susreće sa muškim i ženskim sterilitetom kod parova, s tim da se u javnosti mnogo više govori o ženskom sterilitetu pa i njegovom lečenju. Dr Vladimir Perić, specijalsita urologije, se nadovezuje na ovakvu priču jer u urološkim ambulantama aktivno pomažu svakom muškarcu u očuvanju zdravog reproduktivnog sistema i materijala gde je urolog neophodan.

  • Tema muškog steriliteta nije više tabuizirana i vremenom se sama muška populacija navikla da otvoreno govori o problemima sa kojima se suočava tokom bitke za potomstvo. Parovi su uglavnom okrenuti ka Centru za vantelesnu oplodnju, a u urološku ambulantu svaraćaju muškarci sa uputom za analize. Inicijalni pregledi i analize su tretirane od strane tima za vto, a sporadično dolaze kod urologa pa nemamo pravi uvid niti tačan podatak koliki je procenat muškog steriliteta trenutno. Ovo je ujedno i predlog kolegama koji se bave vantelesnom oplodnjom da tim muškarcima trasiraju put ka specijalisti urologije koji se bave muškim sterilitetom – navodi dr Perić, specijalista urologije.

Inicijalni pregled koji se radi da bi došlo do sumnje na muški sterilitet je uzorkovanje i analiza spermokulture. Na osnovu tih rezultata spermokulture, specijalista urologije vidi najpre kvalitet reproduktivnog materijala, zatim koliki je procenat oštećenosti i mnoge druge pojedinosti.

  • Na osnovu rezultata spermokulture možemo zaključiti da li se nekom terapijom može poboljšati nalaz, nekim medikamentima da se pospeši i poboljša, a sve u cilju kvalitetnijeg muškog reproduktivnog materijala. Urolog se tu uključuje ambulantnim pregledom gde na osnovu nalaza i anamneze otpočinje lečenje. Dakle prva dijagnostika je laboratorijski pregled, a dalja specijalistička dijagnostika uključuje ultrazvučni i fizikalni pregled. Na osnovu svega toga kada se dijagnostički krug zatvori, onda se pored lekova može ako uočimo da treba dalje ići u invazivnije metode, na raspolaganju nam je biopsija testisa. To je provera jednostavno funkcije testisa i broja spermatozoida. Biopsija je jedna intervencija u lokalnoj anesteziji tako da osim što je osetljivo područje u pitanju, nije bolna niti neprijatna, već komforna za pacijenta. Biospijom se uzima isečak tkiva testisa gde se bukvalno proverava broj spermatozoida. Odatle ako ih ima zdrvih i funkcionalnih oni se koriste za oplodnju jajne ćelije. To nije ambulantna već hospitalna procedura jer se mora uraditi u sali, ali je zadržavanje minimalno u toku jednog dana se sve obavlja – rekao je dr Perić, napominjući da osim psiholoških činilaca steriliteta itekako ulogu igraju i fiziološki razni činioci koji utiču na muški sterilitet. Dr Perić izdvaja da stil modernog života, ishrana, život pod stresom, nedostatak fizičke aktivnosti uz sve somatske probleme od rođenja kao i stečenih tokom života, a u zavisnosti od uzrasta u kome se koje muška populacija odlučuje da se ostvari kao roditelj, itekako utiču na kvalitet muškog reproduktivnog zdravlja.

Dr Perić je posavetovao sve eventualne korisnike usluga lečenja steriliteta, da se prvo jave kod lekara specijaliste. Generalna preporuka je da se i kod lečenja ginekoloških problema uvek leči i partner, dakle muškarac, dakle kod specijaliste urologije.

  • U sterilitetu, svakako se podrazumevaju svi neophodni pregledi oba partnera, dakle i ginekološki i urološki status se moraju ispitati do kraja kako bi se sam proces vantelesne oplodnje uspešno sproveo lečenjem i rađanjem zdrave bebe. Najčešći i jedini kontakt sa muškarcima koji su u samom postupku VTO, urolozi imaju pri ambulantnom uzorkovanju za analiziranje uretralnih briseva koji su obavezni kao prva dijagnostika pri lociranju muškog steriliteta. Ne postoji čak ni posebna trijaža osim ako pacijent sam ne progovori prilikom pregleda  o problemu sa kojim se suočava da je to čovek koji je u postupku vantelesne oplodnje i da ga je kod urologa poslao ginekolog koji tretira par. Uglavnom su to zdravi muškarci u reproduktivnom periodu pa i rezulatati budu uglavnom dobri i zadovoljavajući, ali iako ne budu dobri rezultati, ne vrate se svi kod urologa na dalje lečenje – zaključio je dr Vladimir Perić izrazivši nadu da će se urolozi aktivno uključiti u rad Centra za vantelesnu oplodnju Zdravstvenog centra Valjevo.