Valjevski angio tim sa najboljima

08. februar 2024.

Prof. dr Vladan Vukčević, kardiolog, već deceniju ipo mentorski i prijateljski podržava rad mladih lekara valjevske angiosale, dok je sa starijom generacijom dr Nikolićem i dr Đukanovićem delio studentske dane. Upoznavši se sa celim portfoliom i složenošću, osim brojnosti, procedura koje se rade u angiosali Zdravstvenog centra Valjevo, prof. dr Vukčević ističe glavni utisak koji je stekao davno, ranijim dolascima i prikazima radova angio sale na kardiološkim kongresima, jeste da je sala za kateterizaciju(angio sala), u valjevskoj bolnici, čak u 95% parametara rada ekvivalnetna  sa univerzitetskim klinikama u našim velikim gradovima Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu.

  • Sala za kateterizaciju valjevske bolnice radi ekvivalentno, podjednako kvalitetno i podejdnako dobro kao i sale u Kliničkim centrima u Srbiji. To nas ne iznenađuje, mi smo svi zajedno bili na edukacijama, sada se srećemo na edukacijama u inostranstvu, a uspeli smo i da se izlečimo od najvećeg zla u medicini, a to je sujeta i tako da kad god imamo neki problem u vidu zahtevnog stanja pacijenta, možemo da se oslonimo jedni na druge i da se posavetujemo, posebno oko problematičnihi u medicini nedefinisanih stanja. Nijedan pacijent nije isti i uz sve zvanične preporuke možemo da se oslonimo i na savremene tehnologije pa i preko video zuma da komuniciramo jer imamo mogućnost da direktno komuniciramo sa salama na Dedinju ili Kliničkom centru. Ono što je suština i ono što je za naciju i državu najvažnije to je da je sala za kateterizaciju u Valjevskoj bolnici postigla one idealne parametre koji se tiču lečenja infarkta miokarda koji su se pokazali kao najznačajniji za smanjenje mortaliteta i invaliditeta bolesnika koji su imali infarkt. Infarkt miokarda, odnosno srčani udar je i dalje bolest koja ubija najveći broj stanovnika i radno sposobnog kao i onog starijeg stanovništva u Srbiji. Zbog svega toga jakoje važno da to lečenje bude takvo da se taj mortalitet smanji i medicina je uspela u poslednjih 30 godina da napravi vrlo velike korake koji su unapredili lečenje infarkta miokarda i smanje mortalitet – naveo je prof. dr Vukčević. On je naveo da uvođenjem koronarnih jedinica sa monitoringom bolesnika odnosno praćenjem i davanjem elektrošoka za lečenje usled srčanog zastoja, doprinelo je da se mortalitet sa 40 % do 50%, čak spusti do 30% i smanji skoro duplo. Prva takva jedinica u Srbiji otvorena je zahvaljujući prof. dr Aleksandru Nedoku, koji je sa svojih 98 godina i dalje aktivan u istorijskoj sekciji SLD.

Nakon koronarnih jedinica, uvođenje trombolitičke terapije je takođe znatno uticalo na smanjenje mortaliteta na 15%, a takođe je prof. dr Aleksandar Nedok dao prvu vensku trombolizu u bivšoj Jugoslaviji.

  • Na kraju je ovo uvođenje stentova uspelo da smanji bolnički mortalitet na raspon od 4 do 8 % u zavisnosti od starosti i ostalih komorbiditeta pacijenata. Mnogi autoriteti u medicini kažu da u poslednjih 50 godina ne postoji inovacija u kliničkoj medicini koja je više i značajnije uticala na stanje zdravlja i mortalitet jednog naroda od ugradnje stentova. To je metoda koja ima najviše koristi za pacijenta. Ono što je važno jeste da u Srbiji osim univerzitetskih bolnica, jedino bolnica u Valjevu i Zaječaru imaju organizovan taj sistem lečenja akutnog infarkta miokarda organizovano po svetskim standardima. To znači da postoji ekipa koja je pripravna 24/7 – rekao je prof. dr Vukčević, koji je podsetio da je 90. Ih godina prošlog veka postojao epidemiološki udar akutnog infarkta i šloga iz prostog razloga jer su tadašnje životne okolnosti praktično kosile stanovništvo koje je živelo u ekstremnom siromaštvu, sa lošom ishranom i prekomernom konzumacijom duvana u stresogenim ratnim vremenima.

Statistike pokazuju da je akutni infarkt miokarda i dalje ubica broj jedan u zemlji, i to je u brojkama 2019. godine,  iznosilo da je više od 50% svih smrtnih slučajeva otpalo na kardiovaskularne bolesti. To je alarmantan znak koji zahteva jako puno prevencije ateroskleroze.

Foto galerija

1. jul 2024.

Interni oglas za užu specijalizaciju iz sudske psihijatrije

1. jul 2024.

Naredba o zabrani snimanja

ONOKO aplikacija Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije

Preuzmite aplikaciju skeniranjem QR koda.