Porodično porodilište

19. april 2024.

Predstavnici Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje u saradnji sa Ministarstvom za javna ulaganja obišli su porodilište Zdravstvenog centra Valjevo, kako bi izvršili procenu trenutnog stanja, ali imogućnosti za dalju rekonstrukciju. Dr Ana Živanović ispred Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje pojasnila je značaj koncepta „porodičnog porodilišta“ koji kao Nacionalni program sprovode zajedno sa Ministarstvom za javna ulaganja. Oni su startno imali zadatak da obiđu svih 57 porodilišta u Srbiji.

  • Republički fond za zdravstveno osiguranje je zajedno sa Ministarstvom za javna ulaganja je dobio zadatak da obiđe svih 57 porodilišta u našoj državi. Cilj ovih poseta jeste da se proceni situacija i da se upoznaju sve zdravstvene ustanove koje će u budućnosti takav koncept porodilišta planirati. Mi težimo konceptu „Porodičnog porodilišta“. Za taj koncept smo se odlučili rukovođeni strukom – navela je dr Ana Živanović iz RFZO-a, pohvalivši lepe prakse koje se već primenjuju u porodilištu ZC Valjevo. Osim dr Živanović ispred RFZO-a, sastanku su prisustvovale i prim. dr Ljiljana Stanković, dr Vesna Horozović iz IZJZ „Batut“ i arhitekta iz Ministarstva za javna ulaganja. Članovi radne grupe su su sagledali kompletno službu ginekologije sa akušerstvom i odsek neonatologije.

Prim. dr Ljiljana Stanković, pedijatar-neonatolog, Nacionalni koordinator programa iz Ginekološko-akušerske klinike „Narodni front“ podsetila je da je od 2020. godine radila na konceptu „Porodičnog porodilišta“ jer je odavno na stručnim skupovima ginekološko-akušerskim i pedijatrijsko-neonatološkim prepoznato da akušerstvo Srbije treba da krene u nekom drugom pravcu i postavi mamu i bebu u centar dešavanja te unapredimo ono što smo postavili prethodnih decenija kroz „Baby frendly“ program. Ona je pojasnila da „baby frendly“ program ne znači da su samo mama i beba zajedno u sobi nego je to skup svih usluga medicinskih koje podrazumeva zadovoljstvo korisnika, u ovom slučaju zdrave i mlade žene koja ulazi u porodilište.

  • Šta je „Porodično porodilište“ i kako ono da bude prijatelj majki i beba? Treba nam infrastruktura, kadar, oprema i promena pristupa. Valjevo je grad u čijem je porodilištu optimalan broj porođaja i ima mogućnost liderstva u razvoju koncepta „porodičnog porodilišta“. Prema istraživanjima zvaničnim koje je radio „Batut“ kao referentna ustanova, najčešće zamerke porodilja se odnose na nemanje vremena zaposlenih da im odgovore na njihove potrebe te da komunikacija mora biti poboljšana i van stručnog aspekta. Takođe zamerka je da nema dovoljno osoblja koje bi edukovalo mlade majke i pomoglo u adaptaciji na ulogu mame. Taj koncept „Porodičnog porodilišta“ je i koncept koji će biti prijatelj mama i beba, zahteva jedno otvoreno porodilište u kojoj će pratilac moći da bude uz ženu koja se porađa u trenutku porođaja, a i posle na akušerskom odeljenju. Zapad je to odavno prepoznao kao dobrobit za njihov zdravstevni sistem. Nisu oni humaniji nego su praktičniji i razmišljaju o svakom dinaru, jer prisustvo bliske osobe znači manje posla za zaposlene u smislu pružanja nege. Ako pustite pratioca vi onda nemate problem ko će da presvuče ili pruži pomoć porodilji jer su mnoge stvari nama kao struci zamerene upravo vezane za negu pacijentkinje. U sadašnjem sistemu kada je jedna sestra na pet soba jednostavno nije moguće odreagovati trenutno. U protokolima koje smo usvajali piše i da trebamo kao struka biti uključeni u edukaciju trudnica, na čemu ćemo raditi uspostavljanjem škola porodiljstva koje isključivo će voditi zdravstveni radnici. Moramo da objasnimo zašto je vaginalni porođaj najprirodnija i najbolja stvar, moramo da objasnimo da je carski rez medicinska intevencija koja se radi indikovano za zdravlje majke i bebe, a ne moda, moramo da objasnimo zašto je dojenje najbolji izbor za majku i bebu. Gledaćemo da se infrastruktura prilagodi da uradimo po ugledu na svet dvokrevetne i jednokrevetne sobe sa individualnim kupatilom. Ali najvažnija promena treba da bude promena ponašanja i stava zdravstvenih radnika jer džabe nam građevine, ako ne shvatimo dobrobiti primena ovih koraka koje je svet odavno usvojio i priemnio u praksi – rekla je prim. dr Ljiljana Stanković podsetivši da odavno postoje još iz 2009. godine, različiti protokoli koji humanizuju sam čin i boravak u porodilištima, gde je sve taksativno navedeno kako bi trebalo postupati, ali na žalost nigde nije zaživelo u punom obimu. Najnoviji protokol je usvojen pre tri meseca i prilagođen aktuelnom vremenu, a od 2018. postoji Uredba Vlade Republike Srbije o podršci dojenju koje je na nivou Nacionalnog programa. Prim. dr Ljiljana Stanković je insistirala i na ozbiljnom uvođenju obaveznih medicinskih edukacija.

Načelnica Ginekološko-akušerske službe ZC Valjevo, dr Željka Marić je podsetila da je njena služba bila u pilot projektu „Baby frendly“ i da se taj pristup svakodnevno nakon implementacije inovira u skladu sa savremenim protokolima i potrebama majke i bebe.Ona je još istakla značaj obaveznog uvođenja epiduralne anestezije kao mogućnosti izbora svim porodiljama i njene dostupnosti za šta ima i podršku uprave ZC koja je obećala da će naći modalitet za specijalistu anestezije koji bi bio dostupan službi Ginekologije. V. d. direktora ZC Valjevo, dr Vladimir Pantelić, nakon radnog sastanka i obilaska porodilišta, se zahvalio što RFZO uvek ima sluha za potrebe najveće zdravstvene ustanove u Kolubarskom okrugu.

– Veliko hvala što imamo odličnu saradnju i što se tiče ugovora  i finansiranja od strane RFZO-a i Ministarstva. Imamo i fenomenalnu komunikaciju i sardanju sa „Narodnim frontom“. Konsultanti sa vaše klinike dolaze kod nas, dr Perović, zatim prof. dr Nikolić, daju nemerljiv doprinos našim kolegama. Dr Perović će dolaziti kao konusltant u našem Odseku za BMPO – rekao je dr Vladimir Pantelić.

Foto galerija

17. april 2024.

Nalog

5. april 2024.

Obaveštenje o neradnim danima

ONOKO aplikacija Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije

Preuzmite aplikaciju skeniranjem QR koda.