Ogroman odziv građana za preventivne preglede

20. maj 2024.

U najvećoj zdravstvenoj ustanovi u Kolubarskom okrugu, Zdravstvenom centru Valjevo, u nedelju, je u okviru besplatnih preventivnih pregleda za građanstvo, tu mogućnost iskoristilo 699 građana. To je najveći odziv ikada od kada se godinama u nazad ovi pregledi organizuju za građanstvo.

Medicinski timovi su preventivne preglede sprovedili  i u Bolnici i Domu zdravlja Zdravstvenog centra Valjevo. Da sve protiče u najboljem redu, uverili su se i uprava ZC Valjevo, v.d. direktora dr Vladimir Pantelić i dr Jasmina Jevtić, pomoćnik direktora za primarnu zdravstvenu zaštitu, zajedno sa dr Mirsadom Đerlekom, državnim sekretarom u Ministarstvu zdravlja, sa kojim su obišli medicinske timove i na licu mesta razgovarali sa građanima koji su odvojili vreme da prekontrlolišu zdravlje.

U nedelju 19. maja 2024. godine, od 8 do 17 časova, u Domu zdravlja i Bolnici Zdravstvenog centra Valjevo, pregledano je 699 građana na besplatnim preventivnim pregledima, a najviše interesovanja kao i do sada građani su pokazali za ultrazvučni pregled abdomena, koji je jedna od najučestalijih dijagnostičkih metoda u mnogim internističkim granama. Osim UZ pregleda abdomena, od specijalističkih pregleda pregleda na raspolaganju su još bili  osnovni klinički pregled, merenje vrednosti osnovne krvne slike, EKG, merenje vrednosti krvnog pritiska.

Preventivni pregledi za građanstvo su prilika da se potpuno besplatno pregledaju čak i građani bez zdravstvenog osiguranja tj. overene zdravstvene knjižice i to je više puta akcentovano kao značajna mogućnost.Država ovim pregledima želi da ukaže na značaj prevencije i da preventivne preglede učini pristupačnijim građanima.

  • Kardiovaskularne bolesti su i dalje vodeće što se tiče stope oboljevanja i na žalost umiranja i u svetu i kod nas u zemlji. U Srbiji su kardiovaskularne bolesti sa svim svojim komorbiditetima apsolutno na mestu broj 1 što se tiče smrtnosti, a tek iza njih slede maligniteti i druge bolesti po incidenci. Ovim pregledima utvrđujemo preventivno osnovno zdravstveno stanje građana dok je ultrazvučna dijagnostika zapravo zlatni standard u procesu lečenja. UZ abdomena nam je pomoć velika kod dijagnostikovanja brojnih oboljenja. Prevencija nam je ključ, jer rano otkrivanje smanjuje i komplikacije bolesti i rasterećuje čitav zdravstveni sistem. Imamo opremu i kadar obučen koji može da podrži i preventivne aktivnosti osim redovnog kliničkog rada što je za građane od velikog značaja – naveo je v.d. direktora ZC Valjevo, dr Vladimir Pantelić tokom obilaska preventivnih pregleda u nedelju.

Foto galerija

14. jun 2024.

Obuka iz transfuzione medicine

12. jun 2024.

Interni oglas za užu specijalizaciju

ONOKO aplikacija Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije

Preuzmite aplikaciju skeniranjem QR koda.