Nacionalna pitanja sestrinske profesije

09. jun 2023.

Udruženje medicinskih sestara, tehničara i babica republike Srbije postoji od davne 1995. godine, predstavlja stukovno udruženje koje ima tradiciju rada i postojanja, kvalitet i programske ciljeve i zadatke za dalji rad na poboljšanju struke srednjeg i visokog medicinskog kadra. Predsednica UMSTBS Dijana Otašević, napomenula je da su stručni sastanci uživo i svačije lično zalaganje od neprocenjivog značaja za rad republičkog udruženja u kvalitetu rada i kontinuiranoj medicinskoj edukaciji.

– Mnogo toga smo pokrenuli kao asocijacija, mnogo toga uspeli da uradimo. Ono što je ostalo još da uradimo kao još uvek nerešeno i nedefinisano to je ta zakonska regulativa naše profesije o kojoj se priča dugi niz godina. Napravljeni su i nacrti zakona i dolazili su do Skupštine ali nisu ugledali svetlost dana. Nadamo se da će novo Ministarstvo zdravlja imati sluha za to. Ja kao predsednik UMSTBS sam zatražila prijem kod ministarke i nadam se da će do njega doći. Tražili smo priznavanje škola koje smo završili i usklađivanje obrazovanja koje imamo u našem zdravstvenom sistemu. Osim priznate više medicinske sestre, nemamo diplomirane medicinske sestre, niti master, niti sestre sa specijalizacijom što je nedopustivo. Nadam se da će doći do priznavanja nivoa obrazovanja što je značajno za kvalitet. To su sve pitanja od nacionalnog značaja za naše udruženje i profesiju. U tom smislu naša profesija treba da bude jedinstvena jer je u opasnosti zbog smanjenja broja sestara, velikog broja prekvalifikacija, a samim tim i fondom znanja koje te prekfalifikacije donesu – naglasila je Dijana Otašević, uputivši apel da i pored velikog broja udruženja, da svi budu jedinstveni po nacionalnom pitanju sestrinske profesije, pozivajući sve da zajedno radimo kako bi se podigao status profesije medicinskih sestara, ne bi li na taj način bio zaustavljen odliv kvalitetnog kadra koji se redovno školovao u Srbiji.

Udruženje medicinskih sestara, tehničara i babica republike Srbije, u Edukativnom centru Opšte bolnice, Zdravstvenog centra Valjevo, nakon četvorogodišnje pauze održalo je dva značajna predvanja sa pismenim rešavanjem testa. Učesnici su ostvarili po pet bodova KME. Dijana Otašević je obrazložila temu „Rizici za bezbednost pacijenata i nastanak neželjenih događaja u uslovima pandemije Kovid19“. Predvač Miljan Ilić iz KBC „Zvezdara“ održao je predavanje na temu „Vaskularni pristupi za hemodijalizu“.

Foto galerija

1. avgusta 2023.

Raspored bogosluženja za avgust

1. juna 2023.

U Edukativnom centru Opšte bolnice Valjevo, u četvrtak 8. juna 2023. godine, sa početkom u 11 časova, biće održana dva akreditovana programa kontinuirane edukacije sa pismenim rešavanjem završnog testa.

ONOKO aplikacija Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije

Preuzmite aplikaciju skeniranjem QR koda.