Hirurgija rešava i štitastu žlezdu

15. jul 2024.

Dr sci. med. Vladimir Pantelić, v.d. direktora Zdravstvenog centra Valjevo, subspecijalista endokrine hirurgije zajedno sa dr Lazarom Rosićem, izveo je hirurški zahvat totalnu tireodoktomiju. U jeku znatnog povećanja bolesti štitaste žlezde, ne retko pacijenti stižu i kod endokrinog hirurga. Tome u prilog svedoči i podatak da je nakon završetka preventivnih pregleda koji su ovog aputa akcentovali upravo štitastu žlezdu, od 218 pregledanih i 86 upućenih kod endokrinologa, 8 pacijenata upućeno ka endokrinom hirurgu.

  • Broj oboljevanja od bolesti štitaste žlezde u poslednjih deset godina se povećava u kontinuitetu. Ako bismo mogli da uradimo ultrazvučni pregled svoj populaciji, našli bismo kod preko 60% ukupne populacije neke promene štitaste žlezde. To je čvor ili nodus. Nije svaka takva promena za operaciju, jer sve ispod 1cm i što ultrasonografski i laboratorijskom dijagnostikom sa tumor markerima najpre pratimo pa tek onda se odlučujemo za hiruršku intervenciju. Mi na osnovu svih tih podataka određujemo da li je nešto z aoperativno lečenje. Iz kliničkog rada zapažamo da dva do tri puta češće oboljevaju žene nego muškarci. Treba uvek podsetiti na faktore rizika, pod broj jedan z aoboljenje štitaste žlezde je izloženost jonizujućem zračenju. Pod broj dva tu je značajan prediktor genetika. Kod dobro diferentovanih tumora štitaste žlezde učestala je ta genetska predispozicija. Kada je hirurgija u pitanju, baš smo uradili jednu jako kompleksnu intervenciju, kompletno uklanjanje štitaste žlezde. Mladoj pacijentkinji smo otstranili celokupnu bolesnu štitastu žlezdu – rekao je dr sci. med. Vladimir Pantelić, podsećajući da je štitasta žlezda najveća endokrina žlezda koja reguliše brojne metaboličke procese u organizmu, a da je normalne veličine oko 20 grama, dok se kod raznih tumora i oboljenja njena masa multiplicira.

Dr Lazar Rosić koji je učestvovao u kompletnoj tireodoktomiji, podsetio je da nakon ovako kompleksne intervencije sledi postoperativni tok koji se satsoji u praćenju nivoa kalcijuma, fosfora, i drugih parametara, te da pacijenti nakon intervencije ostaju dva dana u bolnici, radi praćenja postoperativnog toka.

Foto galerija

1. jul 2024.

Interni oglas za užu specijalizaciju iz sudske psihijatrije

1. jul 2024.

Naredba o zabrani snimanja

ONOKO aplikacija Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije

Preuzmite aplikaciju skeniranjem QR koda.