Služba za pedijatrije

Služba za pedijatrije

Načelnik službe

Prim dr Selimir Spasić

Glavna sestra

vms Nataša Krajinović

Osnivač pedijatrije u Valjevu bio je dr Rajko Nenadić u drugoj polovini dvadesetog veka.

Služba za pedijatriju sa pedijatrijskim odeljenjem, specijalističkim kabinetima i dnevnom bolnicom

U vreme dr Vlajka Đurovića formira se dečije odeljenje. Prvi šef odeljenje bila je dr Mina Mihaljak, a šef dečijeg dispanzera bila je dr Jelen Pantić.

U službi je radilo 2 do 3 pedijatra i lekara sekundraca, nekoliko medicinskih sestara i negovateljica. Odeljenje je imalo 77 postelja.

Reorganizacijom bolnice dečije odeljenje danas raspolaže sa 17 postelja za decu i majke pratilje. U Dnevnoj bolnici borave deca koja dobijaju parenteralnu terpiju započetu za vreme hospitalizacije do izlečenja.

U toku 24h radnog vremena obezbedjuje se hitna, standardna i poluintenzivna nega i lečenje za decu uzrasta od 0 do 18 godina.

Godišnje se hospitalizuje oko 1000 dece kojima je neophodna dijagnostika i lečenje na sekundarnom nivou zdravstvene zaštite.

Za dijgnostiku se koristi oprema Opšte bolnice Valjevo koja je locirana u dijagnostičkom centru. Odeljenje raspolaže opremom neophodnom za monitoring i djagnostiku vitalnih funkcija.

Na odeljenju radi 7 lekara: 5 pedijatara, subspecijalista, jedan lekar na specijalizaciji i jedan sekundarac i 15 medicinskih sestara (2 vms, 13 pedijatrijskih sestara)

U okviru dečijeg odeljenja rade subspecijalističke ambulante: pulmologije, gastroenterohepatologije, nefrologije, kardiologije.

Prvi pregledi u subspecijalističkim ambulantama se zakazuju isključivo kroz IZIS od strane ordinirjućeg lekara.

Kontrolne preglede i dopunsku dijagnostiku zakazuje lekar subspecijalista.

  • Nefrološka ambulanta radi četvrtkom od 9h
  • Pulmološka ambulanta radi ponedeljkom i sredom od 9h
  • Ambulanta gastroenterohepatologije radi utorkom o d 9h
  • Ambulanta dečije kardiologije radi petkom od 9h

Iz oblasti dečije kardiologije obavlja se neinvazivna dijagnostika: klinički pregled, EKG, Holter EKG-a i krvnog pritiska, UZ srca. Fukcionalna dijagnostika srca: Titl table test, Ergo test.

U toku pulmološke dijagnostike rade se alergološki testovi i laboratorijske analize. Spirometrija se ne radi jer ne postoji adekvatna oprema na odeljenju.

Nefrološka ispitivanja obuhvataju laboratorijsku dijagnostiku i UZ bubrega i urotrakta.

Lekari dečijeg odeljenja obavljaju UZ preglede abdomena, ponedeljak, sreda i petak u zakazanom terminu. Telefon za zakazivanje pregleda je 295-206.

Kontakt telefen odeljenja: 295-205 sestre, 295-207 lekari.

1. jul 2024.

Interni oglas za užu specijalizaciju iz sudske psihijatrije

1. jul 2024.

Naredba o zabrani snimanja

ONOKO aplikacija Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije

Preuzmite aplikaciju skeniranjem QR koda.